Därför är det bra att sörmlänningarna ler oftare

Leenden föder kort och gott leenden. 40 meter blommande smiley utanför Vellinge 2017.

Leenden föder kort och gott leenden. 40 meter blommande smiley utanför Vellinge 2017.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-02-16 20:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin hade en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige. Ett år in i pandemin uppgav nästan varannan svensk, 45 procent, att de log mer sällan än innan pandemin, enligt en Novusundersökning.



Enligt en Sifoundersökning, Smileindex, som gjorts på uppdrag av Operation Smile ler fyra av tio svenskar oftare i dag än för ett år sedan och bara var fjärde svensk uppger att de ler mer sällan än för ett år sedan. En tänkbar förklaring kan vara att restriktionerna varit mindre strikta och att en stor andel av befolkningen vaccinerades under året vi har lagt bakom oss.

Varje dag hjälper Operation Smile, genom operationer, barn med läpp-, käk- och gomspalt i resurssvaga länder att få ett helt nytt leende. Vi vet därför vilken skillnad ett leende kan göra. Utan en operation drabbas barnen ofta av fördomar och trakasserier som i sin tur leder till utebliven skolgång. Efter en operation inkluderas barnen i samhället på ett helt annat sätt.



Ett leende är mycket mer än bara en markör för gott humör. Vi vet också att leenden smittar, inkluderar och ger en känsla av trygghet. Barn kan le så ofta som 400 gånger per dag. Vuxna å andra sidan kan le så sällan som fem gånger per dag enligt amerikanska rön.

Även om restriktionerna lättats i Sverige sprids omikronvarianten över världen och vi är nu inne på pandemins tredje år. Därför är det extra viktigt alla vuxna i Sörmland tar sitt ansvar för att sprida hopp. Här är våra tre främsta skäl till att det är så viktigt att le:


Precis som andra känslor smittar även glädje. Om du känner dig glad är det generöst att visa det, eftersom det kan göra andra på bättre humör. Leenden föder kort och gott leenden.

För att skapa samförstånd utväxlar vi människor blixtsnabba leenden i trängsel och köer. Ett håll-avstånds-leende i tider av coronarestriktioner kan ha en mildrande effekt när man säger till någon som kommit för nära.

Studier visar att man kan bli på bättre humör av att le. Effekten försvinner dock om man tvingas le, därför bör vi leta efter fler äkta anledningar till att le.

När vi ler mot någon är det större chans att den personen ler tillbaka mot oss, enligt forskning från Uppsala universitet. Vi vill därför uppmana sörmlänningarna att försöka le oftare, speciellt nu under Vänliga veckan!



Annika Billing
Generalsekreterare Operation Smile Sverige

Per Naroskin
Psykolog och författare