DÄlig inomhusluft riskerar inlÀrning och hÀlsa i skolan

DÄlig inomhusluft gör eleverna trötta i skolan. Det kan bero pÄ bristfÀllig ventilation, menar debattören.

DÄlig inomhusluft gör eleverna trötta i skolan. Det kan bero pÄ bristfÀllig ventilation, menar debattören.

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Debatt2021-09-20 21:08
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sedan höstterminens start Ă€r elever och lĂ€rare tillbaka i skolan. TyvĂ€rr har mĂ„nga kommit tillbaka till lokaler med dĂ„lig inomhusluft som pĂ„verkar bĂ„de deras inlĂ€rning och hĂ€lsa. Pandemin har gjort oss medvetna av vikten av bra ventilation inomhus för vĂ„r hĂ€lsa och för minskad smittspridning. Men alltför fĂ„ skolor kontrollerar eller kvalitetssĂ€krar inomhusluften, och kommuner brister i sin tillsyn. Nu behövs ett krafttag pĂ„ bĂ„de kommunal och nationell nivĂ„ för att sĂ€kerstĂ€lla att elever och lĂ€rare har en hĂ€lsosam arbetsmiljö. 

För att sĂ€kra en god ventilation ska en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) genomföras i skolbyggnader vart tredje Ă„r. Det Ă€r fastighetsĂ€garens uppgift att göra detta och kommunens ansvar att se till att sĂ„ sker. Trots detta lagstadgade krav Ă€r kunskapen om ventilation dĂ„lig hos mĂ„nga fastighetsĂ€gare och den mest grundlĂ€ggande kvalitetssĂ€kringen för inomhusluft genomförs inte i alla skolor. 

Svensk Ventilation har i tvĂ„ omgĂ„ngar, 2014 och 2019, undersökt hur kommunernas arbete med OVK ser ut. År 2019 svarade enbart tre av tio kommuner att en OVK hade genomförts i samtliga skolor de senaste tre Ă„ren trots att det Ă€r ett lagstadgat krav. Det var en tydlig minskning sedan Ă„r 2014. HĂ€lften av kommunerna ansĂ„g 2019 att deras egen tillsyn behöver förbĂ€ttras, vilket var en betydligt högre andel Ă€n fem Ă„r tidigare. Utvecklingen gĂ„r Ă„t fel hĂ„ll.

I barnens miljöhÀlsoenkÀt 2019 anger elva procent av vÄrdnadshavarna att deras tolvÄringar upplever Äterkommande huvudvÀrk, trötthet eller besvÀr med ögon, nÀsa eller luftvÀgar, pÄ grund av inomhusmiljön de vistas i. Merparten av besvÀren rapporteras bero pÄ inomhusluften i skolan. BristfÀllig ventilation Àr sÀrskilt allvarlig för de med astma och allergier.

FörÀlder, lÀrare och elev bör pÄ ett enkelt sÀtt kunna informera sig om hur ventilationen och luftkvaliteten Àr i skolan. DessvÀrre Àr det svÄrt i dag. För att ta reda pÄ hur ventilationen fungerar Àr de hÀnvisade till att leta reda pÄ ett OVK-intyg pÄ skolan. I mÄnga fall kommer de att upptÀcka att en undersökning inte Àr gjord de senaste tre Ären. De kommer Àven att se att ventilationen granskas utifrÄn vad klassrummet ursprungligen Àr dimensionerat för, men i mÄnga klassrum Àr det betydlig fler barn vilket ökar belastningen pÄ ventilationen.

Skolans arbetsmiljö mÄste prioriteras upp. Varje kommun mÄste sÀkerstÀlla att alla kommunens skolor genomgÄr och fÄr en godkÀnd OVK. Det arbetet behöver börja nu.

Britta Permats
Vd Svensk Ventilation
Tidigare inspektör pÄ Arbetsmiljöverket och lÀrare