Dags sjunga ut om barnens rätt till sång

 Manskör efter manskör läggs ner. Det skriver centerpolitikerna Inger Fredriksson i Katrineholm och Hanna Lindahl i Strängnäs.

Manskör efter manskör läggs ner. Det skriver centerpolitikerna Inger Fredriksson i Katrineholm och Hanna Lindahl i Strängnäs.

Foto: Norran

Debatt2023-07-07 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den blomstertid nu kommer, har precis klingat ut, och några har säkert sjungit Idas sommarvisa så att ögonen har tårats på lättrörda anförvanter. Den berömda sommarpsalmen och visan som förknippas med examen känner de flesta till. Än så länge. För det sjungs allt mindre i skolan och i hemmen. Det är snart så att sång är något som förpassats till karaokebaren.

Överdriften är bara liten. Manskör efter manskör läggs ner. För det går inte att bygga en manskör på nya sångare i 70-årsåldern.

Sverige har en lång och stolt tradition av körsång och allsång. Körsången är fortfarande landets största folkrörelse. Redan 2019 gjordes en inventering av körer och sångare i Svenska kyrkan kunde man i resultaten se att sången i barn- och ungdomsåldern minskat. Det är när man är barn som förmågan att styra och använda sin röst grundläggs, så denna trend är oroande.

Den svenska skolan och förskolan har alldeles för liten kunskap om hur man tar vara på det instrument som alla barn bär med sig – sångrösten – och som är så viktig att vårda ur flera skäl. Barn ska använda sina röster varenda dag genom hela livet. Därför behövs kunskap i skolan om hur rösten växer och om hur man arbetar med barn och sång. Och de som undervisar behöver praktisk erfarenhet av sångutveckling i sin utbildning.

Barnen har naturligtvis också rätt att få uppleva sångens alla övriga utvecklande sidor, som till exempel att få uppleva sångglädje, att lära sig mer om hur rösten kan användas ensam eller tillsammans för att uttrycka olika känslor, få stärkt självkänsla och tillgång till sångens ”sociala” sammanhang. Detta kommer inte av sig självt, utan någon behöver visa vägen. Sång kan dessutom i sig vara ett viktigt sätt att stärka inlärningen. 

I flera sammanhang i kulturmedia har den oroande utvecklingen av sångkunskapen tagits upp. Vi delar oron och vi har motionerat till Centerpartiets partistämma i Örebro om detta.

Barns rätt till sång i skola och förskola behöver stärkas och det behövs kulturmedel som sätts undan för insatser kring barnkörsatsningar.

Barn måste få tillgång till sina röster. Annars kommer Idas sommarvisa att tystna.

Inger Fredriksson (C)
Katrineholm

Hanna Lindahl (C)
Strängnäs