Dags att investera i kommunens personal

Joha Frondelius (KD): Det behövs mod av styrande politiker!

Joha Frondelius (KD): Det behövs mod av styrande politiker!

Foto: Alice Staaf

Debatt2024-08-14 14:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter mina 22 år inom Katrineholms kommunpolitik och en kort tid i regionpolitiken har många frågor och funderingar blivit obesvarade gällande ekonomi kontra resultat. 

All offentlig verksamhet finansieras av pengar från dig och mig och våra skatteinbetalningar. Den kommunala kärnverksamheten, skola, vård och omsorg har ett stort ansvar att på bästa sätt kunna erbjuda omsorg, äldreboende och utbildning, antingen genom egen verksamhet med kommunal personal eller att kommunen erbjuder företag att tillhandahålla dessa tjänster.

Inom vissa verksamhetsområden i kommunen blir det naturligt att köpa företagstjänster som exempelvis asfaltering, nybyggnationer, underhåll gator och vägar och även hemtjänst och assistans. Inom äldreboenden finns däremot inget alternativ i Katrineholm. Inom utbildning finns Kunskapsskolan som ett fristående alternativ.

Politiken styrs av majoritetens vision som målbild för Katrineholm. Den ska ange en riktning för framtiden och tydliggöra för organisationen hur politiken långsiktigt ska utveckla Katrineholm.

Det behövs mod av styrande politiker att hantera kommunens välfärd så att pengarna räcker till att erbjuda tjänster och omsorg utifrån löften som givits, oavsett utförare.

Att inte få tillgång till ett äldreboende när man fyllt 95 år och kroppen sviktar kan knappast vara ett mål eller en vision. Att medborgare som har hemtjänst får träffa många nya ansikten (personal) under en 14 dagars period, kan knappast vara ett mål eller en vision. Att barn och unga inte når de utsatta skolmålen efter avslutade årskurser, kan knappast vara ett mål eller en vision. Att personal inom skola, vård och omsorg inte räcker till för sina dagliga jobb kan knappast vara ett mål eller en vision.

Vad kan vi ändra på i Katrineholm för att få en skola, vård och omsorg som klarar det bästa du kan få i landet?

Koncentrera budgeten under cirka 5-10 år på kärnverksamheten: skola, vård och omsorg. Våga ta till tunga investeringar på personal och utbildningsprogram för att höja betygsresultaten i skolan. Att bygga nya skolor ger inte bättre betygsresultat om inte skolan är fylld utav professionella utbildade lärare. Att stänga mindre skol- och äldreboenden på landsbygden ger en stor misstro till boende på landsbygden.

Personalens arbetsmiljö måste analyseras på varje individnivå. Kommunen har inte råd med att bra personal slutar, går i pension tidigt eller flyttar till andra kommuner.