Centrum fÄr inte förvandlas till en ren stenöken

"Magnus Runesson tycker att jag piskar upp en undergÄngsstÀmning. Det Àr inte jag som piskar fram nÄgonting." Det skriver köpmannaprofilen Hans G Winberg.

"Magnus Runesson tycker att jag piskar upp en undergÄngsstÀmning. Det Àr inte jag som piskar fram nÄgonting." Det skriver köpmannaprofilen Hans G Winberg.

Foto: Emma Eriksson/arkiv

Debatt2024-03-16 10:02
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Magnus Runesson förefaller nöjd med samarbetet med alla fastighetsĂ€gare inom Plus Katrineholm. Det Ă€r möjligt att det Ă€r bra med en blandning av lokal och externa fastighetsĂ€gare. 

Men dĂ„ mĂ„ste man ha stĂ€ndig kontroll pĂ„ utvecklingen. VĂ„ra lokala fastighetsĂ€gare – ofta födda och uppvuxna i stan – har av naturliga skĂ€l bĂ€ttre kĂ€nnedom om kommunen och kĂ€nsla för vad som kan vara rĂ€tt och rimligt i olika situationer Ă€n ett utifrĂ„n kommande bolag med sĂ€te i Stockholm eller Köpenhamn med frĂ„n början noll kunskap om Katrineholms speciella förutsĂ€ttningar och med ett huvudsakligt intresse som inskrĂ€nker sig till att leverera ett hyggligt kvartalsresultat till huvudkontoret.

Magnus Runesson Àr nöjd med samarbetet inom Plus Katrineholm. Om det nu Àr det samarbetet som har resulterat i den nuvarande situationen runt Strömplan och Axelssonsfastigheten sÄ pÄstÄr jag att det Àr hög tid att se över och Àndra formerna för det hela. Har City-fastigheters planer för Axelssons-lokalen redovisats och diskuterats i Citysamverkan inom Plus Katrineholm? Vad blev det i sÄ fall för reaktioner pÄ de planerna?

Jag pÄstÄr inte att varje enskild hyresgÀstrekrytering behöver redovisas inom samarbetet, men strategiska förÀndringar som pÄverkar och styr hela centrumbilden ska banne mig göra det.

Magnus Runesson vill ha fler bostÀder i centrum. Och det Àr vÀl bra. Men det mÄste göras pÄ rÀtt sÀtt. Oavsett vad cykelfantomerna inom planeringen tycker, sÄ mÄste det finnas parkeringsplatser Àven för bilar i framtiden. Det mÄste ocksÄ finnas utrymme för gröna oaser. Centrum fÄr inte förvandlas till en ren stenöken. Hur skulle det vara att uppdra Ät Provinsfastigheter att nÄgon gÄng fullfölja sina planer pÄ bostÀder i gamla hotelldelen av Kvarnen? Och skulle man inte kunna uppdra Ät City-fastigheter att göra bostÀder ovanpÄ Violengallerian sÄ att det huset ges samma höjd som grannfastigheterna?

Magnus Runesson tycker att jag ”piskar upp en undergĂ„ngsstĂ€mning”. Det Ă€r inte jag som piskar fram nĂ„gonting. Finns det en sĂ„dan stĂ€mning – jag delar inte den – sĂ„ har den vuxit fram successivt under ett antal Ă„r. Det började med att butikerna pĂ„ Strömplans vĂ€stra sida ersattes av en restaurang. Det behöver i och för sig inte vara fel, men hĂ€r misslyckades man med utformningen och ersatte den ljusa och vĂ€lkomnande ytan med en mörk och ogĂ€stvĂ€nlig front som snarare skrĂ€mde bort eventuella gĂ€ster Ă€n lockade till besök.

NÀsta steg var att ta bort den representativa affÀrslokalen som grÀnsade mot Axelsson Ät Hantverkargatan ner mot apoteket och förvandla den till en totalt anonym myndighetsmottagning som dessutom skar av apoteket frÄn gatans övriga kommersiella verksamheter. Det stora drÄpslaget blev dock sabotaget mot Axelssonslokalen. Det nÀrmast ödelade Köpmangatan som affÀrsgata och förÀndrade hela centrumbilden.

Om man till detta lÀgger att City-fastigheter under tvÄ Är satt pÄ byggrÀtten till det nya torghuset utan att fÄ Àndan ur vagnen och göra nÄgonting sÄ kÀnns det lite svÄrt med Magnus Runessons positiva instÀllning till samarbetet i Citysamverkangruppen och Plus Katrineholm!