Bygger kommunen ska lärlingar få vara med

Kommuner som i upphandling av byggjobb ställt krav på att lärlingar ska tas in har nått resultat som andra bör lära av.

Kommuner som i upphandling av byggjobb ställt krav på att lärlingar ska tas in har nått resultat som andra bör lära av.

Foto:

Debatt2022-07-15 19:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggbehovet i Sverige är enormt. Både nu och i framtiden. 212 av totalt 290 kommuner uppger att de har för få bostäder. 

Lägg därtill stora infrastrukturprojekt och nödvändig upprustning av befintligt bestånd. Det gäller inte minst här i Södermanlands län.

Egentligen borde det här vara drömmen för ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden. Och branschen borde stå på kö för att ta emot de duktiga killar och tjejer som blir utexaminerade från våra byggprogram. Men så är inte fallet.

I stället möts vi av alarmerande rapporter om att lärlingar har svårt att hitta arbetsplatser. Osäkerheten sprider sig till högstadieeleverna, vilket resulterar i att byggprogrammen förlorar i status och får allt färre sökande. Det blir en nedåtgående spiral, som allvarligt hotar återväxten i branschen.

Hur kommer det sig då att ungdomarna inte får praktik eller lärlingsplatser? Trots att byggkranarna står som spön i backen? Sanningen är att när marknadskrafterna får råda blir framtidens byggnadsarbetare bortrationaliserade till förmån för flexibla bemanningsföretag, inte sällan från låglöneländer.

Här har våra folkvalda politiker i alla våra kommuner ett stort ansvar. Man kan ställa krav som upphandlare. I alla offentligt finansierade byggprojekt borde det finnas krav på lärlingsklausuler. En sådan skulle innebära att den som bygger på uppdrag av det offentliga också måste ta in lärlingar i projektet.

Det här är ett system som redan prövats framgångsrikt i flera kommuner i Sverige. Det är inte annat än rimligt att ett företag som bygger ett sjukhus för offentliga medel också tar in lärlingar från skolorna runt omkring. 

Politiker slår sig gärna för bröstet och talar om hur vi ska möta framtiden med klimatsmart innovativt byggande. Men de glömmer bort dem som ska göra jobbet. Klarar vi inte av att utbilda och rusta framtidens byggnadsarbetare kommer vi inte heller att klara av att nå de mål vi har satt upp. 

Ett system som premierar kortsiktiga vinster före långsiktigt ansvarstagande måste regleras. Inför en lärlingsklausul och låt de företag som bygger för våra skattepengar dela på ansvaret för framtidens byggbransch.

Jan Andersson

 Ordförande, Byggnads Mälardalen