Bygg en ny högstadieskola

Debatt2015-11-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att skriva ordet katastrof är kanske att ta i, men nog kan man utan att överdriva skriva: läget är inte bra!

Jo, vi pratar här om skolverksamheten i Vingåker. Där det inte räcker med en renovering för att Vingåkers skolor ska stiga som en raket i rankningen över landets skolor där vi sedan många år legat i botten av landets 290 kommuner. Nytänkande och nybygge, inte renovering, är det som måste till för att den förändringen ska komma till stånd. Båda finns i tanken att bygga en ny högstadieskola.

Det planeras att Slottsskolan ska renoveras för en så där 87 miljoner kronor – en summa som de ansvariga vet bara räcker till för att skolan ska få 2015 års standard.

Mer pengar kommer att behövas för att uppnå andra och väl behövda uppgraderingar.

Att gå till sin arbetsplats är något man skall se fram emot, att tillbringa större delen av sin dag i lokaler som är miljövänliga, uppfyller elevers och pedagogers krav med mera skapar en trivsam arbetsmiljö och kan bidra till bättre skolresultat.

Därför anser vi att kommunen bör bygga en ny och modern skola så att lokalerna planeras med olika storlek och utformning, som lätt kan ställas om till att möta olika verksamheter och innehåll under dagen.

Faktorer som materialval, överblickbarhet, goda ljus-, ljud- och luftförhållanden är viktiga aspekter för att skapa en god och fungerande pedagogisk arbetsmiljö. Dessutom kan man vid ett nybygge skapa en utomhusmiljö som ska stimulera både lek, rörelse och avkoppling liksom en möjlighet till undervisning utomhus.

Lokalerna ska svara mot de förändringar och villkor som finns i dagens skola, till skillnad från hur det var för 50 år sedan.

Skolans lokaler ska också anpassas för att täcka behovet av flexibla och funktionella arbetsplatser och arbetsutrymmen av olika storlek och karaktär. Det är nödvändigt för att både elever och personal ska kunna jobba tillsammans för att uppfylla dagens krav och mål i skolan.

Det finns goda exempel på ganska nära håll att studera - som Åbymoskolan i Norrköping, där man först tänkte renovera den gamla skolbyggnaden för 105 miljoner kronor men valde att i ställe riva det gamla och bygga nytt även om den initiala kostnaden uppskattades till 110 miljoner.

"Det var ändå lönsamt att bygga nytt", säger kommunens projektsamordnare Jan Ekman för nybyggda Åbymoskolan i Norrköping. Pengarna tjänar kommunen snabbt igen genom att ha byggt energisnålt.

Vi inom Vtl vill säga så här:

Att bygga nytt är att satsa på våra barn och framtiden, att renovera är underhåll.

Hans Averheim

Fredrik Appelgren

Anders Lundström

Linda Heed-Bergsland

Ledamöter och ersättare i KF för Vtl

Läs mer om