Brott mot företag eroderar kraften i lokalsamhället

Rån, snatterier, stölder och inbrott skapar otrygga arbetsmiljöer.

Rån, snatterier, stölder och inbrott skapar otrygga arbetsmiljöer.

Foto: Henrik MontgomeryTT

Debatt2022-11-03 19:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Södermanlands län har mer än vartannat företag drabbats av brott. Kostnaden i Södermanlands län för brott mot företag beräknas till över 2 miljarder kronor. Många företag väljer därför att göra stora investeringar i förebyggande åtgärder. 

Vart tjugonde företag överväger att lägga ned hela eller delar av verksamheten. Bara i Södermanlands län handlar det om cirka 510 företag. Bland företagarna i regionen avstår 7 procent (cirka 550 företag) från att investera och 4 procent (cirka 340 företag) avstår från att rekrytera på grund av brottslighet. Detta framgår av Svenskt Näringslivs rapport Brottslighetens kostnader 2022.

De vanligaste brotten man utsätts för som företagare är stöld, skadegörelse och inbrott. Det kan ske återkommande, eller vid enskilda tillfällen. När ett företag drabbas av brott påverkar det inte bara den enskilde företagaren eller företagets ekonomi. Tvärtom. 

Skadegörelse påverkar många människors upplevelse av trivsel och trygghet i sitt lokalsamhälle. Sönderslagna rutor och nedklottrade fasader förändrar en plats för långt fler än den enskilde företagare som drabbas. Rån, snatterier och stölder skapar otrygga arbetsmiljöer. Inbrott likaså. Att komma till en sönderslagen arbetsplats på morgonen, där någon under natten har brutit sig in och förstört, urholkar tryggheten. 

Tyvärr ger denna typ av brottslighet närmast obefintliga straffrättsliga påföljder. Om de överhuvudtaget utreds. Ofta nedprioriteras de av både polisen och andra myndigheter. 

Den regering som nu tillträtt har aviserat en fullständig översyn av strafflagstiftningen. ”Straffen ska genomgående spegla brottens allvar”, sade statsministern i regeringsförklaringen. Mängdrabatten ska avskaffas och polisen få fler anställda. Samtidigt ska tullen ges nya verktyg för att stoppa utförsel av stöldgods ur landet. Detta är välkomna besked. Men för att massbrottsligheten mot våra företag ska prioriteras av polisen och övriga myndigheter måste man börja mäta den faktiska brottsutsattheten och kostnaden för dessa brott på samhällsnivå. 

Den nya regeringen bör ge Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ett explicit uppdrag att mäta kostnaderna på samhällsnivå för de brott som våra företag utsätts för. I översynen av strafflagstiftningen bör ingå en utredning för att finna effektiva påföljder för förebyggande av mängdbrott. Polisens fokus på brott mot företag måste säkerställas, i såväl förebyggande som brottsbekämpande arbete.

Brott mot företag är en eroderande kraft i lokalsamhället. Kraftfulla åtgärder mot dessa brott är avgörande för ökad trygghet. 

Sofia Sjöström
Regionchef Svenskt Näringsliv Södermanland