Granskning är viktig – en förutsättning för ett friskt samhälle utan korruption!
Studieförbunden har under de senaste åren blivit granskade flera gånger av olika instanser. Vid granskningar hittas i princip alltid saker som kan förbättras. Det är bra! Fel som upptäcks kan då utvärderas och åtgärdas.
Att studieförbunden började granskas för några år sedan var för att studieförbund, tack vare sina interna kontrollsystem, upptäckte att de var utsatta för ekonomisk brottslighet. Den upptäckta brottsligheten polisanmäldes av studieförbunden.
Senare uppmärksammade media detta men utan att nämna att det var studieförbunden själva som upptäckt felaktigheterna och att det var studieförbunden som var utsatta för brottslighet.
Inget studieförbund i Sverige sysslar med brottslig verksamhet! Däremot är de, precis som övriga samhällsinstanser, utsatta för brottslighet. Det finns heller aldrig ett hundraprocentigt skydd mot rena misstag eller att en anställd begår brott mot sin arbetsgivare.
De senaste fem åren har studieförbunden gått igenom ett stålbad. Inte på grund av omfattande fusk utan för att de felaktigheter som upptäckts målmedvetet använts i den politiska retoriken, med SD i spetsen. De vill så misstro och framställa studieförbunden som opålitliga.
De kontrollsystem som finns på plats i dag är bland annat: registersamkörning, digitala närvarolistor, revisionsintyg, rimlighetskontroller, visselblåsarfunktion, granskningar och utredningar av Folkbildningsrådet, samarbeten med polis och andra myndigheter.
Den kontroll som i dag omgärdar studieförbunden är rigorös. Få, om några andra organisationer i Sverige, är så genomlysta och utvärderade som de icke vinstdrivna ideella studieförbunden.
Om granskning innebär att den som granskas ska brännmärkas så har vi stora demokratiska problem. Om granskning kommer till priset att hängas ut och misstänkliggöras för överskådlig tid så minskar sannolikt benägenheten att blotta brister, misstag och viljan att anmäla brottslighet.
När Sverigedemokraterna i debattinlägg efter debattinlägg vill koppla studieförbunden till fel och fusk så gör de det för att skada studieförbunden. SD vill inte att det ska finnas studieförbund. De vill inte ha bildade, engagerade och självständigt tänkande invånare som tillsammans utgör demokratins fundament. De vill inte ha ett samhälle där tillit och förtroende mellan människor byggs i möte och konstruktiv dialog.
Om SD lyckas med sin agenda och studieförbunden försvinner så kommer en mycket stor del av kulturen och bildningen för de människor SD säger sig kämpa för – äldre och folk på landsbygden, att försvinna.
Det är dags för andra att granskas och utvecklas. Varför inte börja med Sverigedemokraterna?
Johanna Iggsten
Länsbildningskonsulent, Länsbildningsförbundet Sörmland