Bjud inte på alkohol i halloween – men döm inte

Debatt2023-10-25 20:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det halloween och höstlov, en tid då många tonåringar kommer att dricka alkohol. Enligt en undersökning från oss på IQ tror 6 av 10 föräldrar att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol då, men bara 1 av 10 tror att deras egna tonåringar kommer att dricka alkohol. 

Trots att färre unga dricker alkohol i dag, än tidigare generationer, så är det fortfarande 4 av 10 niondeklassare och 7 av 10 i gymnasiets år 2 som dricker alkohol. 

För att stötta identitetssökande unga behövs engagerade vuxna, och till skillnad mot vad många föräldrar kanske tror så svarar en klar majoritet av tonåringarna att de skulle kontakta sina föräldrar om de behövde hjälp, trots att de hade druckit alkohol. Samtidigt är varannan förälder orolig för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol, men att prata med sina tonåringar om alkohol kan många gånger vara svårt. Men det är viktigt.

Det du gör och säger har stor betydelse. Men en nära relation är inget man skaffar sig i en handvändning. Det handlar om att bygga upp ett förtroende över tid. Visa uppskattning när ditt barn berättar, även om du får höra något jobbigt. Då ökar chansen att ditt barn delar med sig i framtiden. 

Våga släpp taget, men visa att du finns där och att du gärna hjälper till. 

Kommer ditt barn hem berusad, gör inte en stor grej av det där och då. Ta samtalet senare och uppmuntra din ungdom till att våga berätta vad som hänt. Undvik att vara dömande och bemöt inte det du får höra med ilska och kritik. Utan lyssna, var närvarande och försök vägleda.

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol. När vi pratar med fältarbetare så menar de att ett vanligt sätt för unga att få tag på alkohol är genom att ta alkohol hemma, utan lov. Något som man kanske inte tänker på som förälder, men som är enkelt att förebygga. 

Ju svårare vi gör det för våra ungdomar att få tag på alkohol, desto högre är sannolikheten att de inte dricker. Lika självklart är det därför att inte bjuda minderåriga på alkohol och att inte köpa ut. Förutom de problem det kan skapa här och nu, vet vi att tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.

Oavsett om du är förälder eller inte, så är du viktig som vuxen. Det behövs fler vuxna ute bland våra tonåringar på kvällar och helger. Gå gärna ut en sväng där du bor. 

Genom att ta en promenad kan vi alla bidra till en tryggare miljö och ett bra höstlov för våra ungdomar. Ta hand om varandra!

Mojtaba Ghodsi
Vd IQ