Barnfamiljer ska inte hamna i skuld i onödan

Så här minskar vi risken för att barnfamiljer hamnar i skuld hos Försäkringskassan.

Så här minskar vi risken för att barnfamiljer hamnar i skuld hos Försäkringskassan.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2023-01-04 21:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges välfärd erbjuder olika grupper stöd för att klara sin vardagsekonomi. Ett av dessa är bostadsbidrag till barnfamiljer. 

För att bostadsbidraget ska kännas som ett tryggt bidrag och inte motverka viljan att öka sina inkomster ser jag behov av vissa förändringar. 

När du får bostadsbidrag görs en avstämning efter ett år om du har fått rätt bidrag eller inte. Om du har haft den inkomst du trodde du skulle ha eller inte. Att avstämning görs är logiskt, men problemet är att det görs baserat på ett helt år. 

Mycket kan ju hända på ett år. I början av året kan du vara arbetslös som gör att ekonomin är extra kärv. Du har då rätt till fullt bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Efter sommaren händer det du längtat efter länge, du får ett jobb och inkomsten för dig ökar markant. Även din tonårsdotter har fått ett extrajobb som gör att hon tjänar en större summa pengar. När du får ditt arbete på hösten så anmäler du ökad inkomst och bostadsbidraget minskar eller tas bort. 

När avstämningen sedan görs efter ett år så kan det ändå innebära att du hamnar i skuld till staten. Höstens arbete och din tonårings extrainkomster gör att bidraget ni var fullt berättigade till på våren inte längre gäller. Ni fick helt enkelt för mycket i bidrag på våren eftersom inkomsten på hösten ökade. Skulden ska betalas tillbaka och kraven på återbetalning har nu ökat så det måste ske under ett år oavsett hur ekonomin ser ut. Helt plötsligt är ett arbete ett problem, när det borde varit tvärtom. 

Det finns redan ett förslag på hur detta arbete ska kunna åtgärdas. 

Under 2021 presenterades nämligen ett förslag för dåvarande regering att man ska göra avstämning på bostadsbidraget varje månad i stället för på helår. Arbetsgivare rapporterar numera varje månad in vilka löner de betalat till sina medarbetare och därför skulle det vara ganska enkelt för försäkringskassan att göra en avstämning varje månad och låta varje månad avgöra om man har rätt till bidraget eller inte. 

Det skulle innebära att även om inkomsterna ökar på hösten så blir man inte skyldig att betala tillbaka ett bidrag som var helt logiskt att jag hade rätt till på våren. Detta skulle också minska risken för att barnfamiljer hamnar i skuld hos Försäkringskassan.

Under debatten om den ekonomiska familjepolitiken i slutet av förra året, lyfte jag denna fråga för den nya regeringen och undrade om de hade några tankar på att åtgärda detta problem. Svaret var att det verkar rimligt att bostadsbidraget ska kontrolleras varje månad istället för på helår. Jag håller nu tummarna att de tycker det är tillräckligt viktigt att barnfamiljer inte hamnar i skuld i onödan så att de lägger fram en ändrad lagstiftning så att bostadsbidraget blir den ekonomiska trygghet som är syftet. 

Martina Johansson (C)
Riksdagsledamot och socialförsäkringspolitisk talesperson