Regionstyret har tappat greppet och förvärrar krisen

Miljöpartiet anser att det är huvudlöst att inte politikerna kan ge tjänstemännen möjlighet att tillsätta vikarier.

Miljöpartiet anser att det är huvudlöst att inte politikerna kan ge tjänstemännen möjlighet att tillsätta vikarier.

Foto: Carina Bergius

Debatt2024-01-18 11:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälso-och sjukvård är väljarnas viktigaste fråga men regionpolitikerna i Sörmland har tappat greppet. Sörmland har det största underskottet av alla regioner per invånare och för 2023 pekar det mot minus 1,2 miljarder kronor.

Det är mycket pengar för oss invånare i Sörmland och för att förstå siffrorna kan det jämföras med att den nuvarande regeringen väljer att lägga 6,4 miljarder kronor på att sänka skatten på bensin och diesel. Pengar som istället kunde ha gått till vården. Men nu ska det dumsnålas med både anställningsstopp och stopp för vikarier. 

Miljöpartiet vill se en mer långsiktig plan för att komma till rätta med problemen och det är betydligt billigare att anställa egen personal än att hyra eller betala övertid.

De senaste dagarna har vi fått rapporter om bemanningskrisen på Kullbergska. Flera undersköterskor har fått tjänstledighet för studier men ändå medges inte att ta in vikarier för dem. Det är ett sämre bemanningsläge än vad det brukar vara inför sommaren. Vi förstår att cheferna på akuten har frånsagt sig sitt arbetsmiljöansvar och det är allvarligt. Med 25 vakanta pass varje vecka går det inte att trolla.

Den politiska ledningen med Vård för Pengarna, M och KD i spetsen måste ta ansvar och ge ansvariga tjänstemän möjlighet att anställa undersköterskor till de vikariat som uppstått. Att som Christoffer Öqvist (M) hänvisa till att bemanningsenheten rekryterar räcker inte. Bemanningsenheten ska fungera som en pool att ta personal ifrån vid tillfällig frånvaro. 

Att skola in en undersköterska på akuten tar 4-5 veckor och det behövs en vana och kontinuitet för att ge bra vård. Därför blir det dumsnålt att inte tillsätta vikarier på vakanta tjänster. 

Ansvariga politiker säger att bemanningsmålen ska ses över. Det är bara en omskrivning för att minska antalet anställda i vården. Och när underskötersketjänster dras in är det stor risk att omvårdnaden försämras. Läkare och sjuksköterskor har redan visat att de inte accepterar dåliga arbetsvillkor hur länge som helst. Personalflykten kommer att öka.

Miljöpartiet anser att det är huvudlöst att inte politikerna kan ge tjänstemännen möjlighet att tillsätta vikarier. Det kommer bara förvärra personalkrisen. Det som nu sker på akuten på Kullbergska äventyrar patientsäkerheten och arbetsmiljön. Det är dumsnålt, kortsiktigt och löser inte vårdens finansieringskris.

Maria Carlen Lindvall
Ordförande Miljöpartiet Sörmland

Gunvor G Ericson 
Sjuksköterska på akuten och miljöpartist.