Australien visar vägen för Sverige

Konsekvenserna av extremväder i Tyskland. En påminnelse om klimatkrisens allvar.

Konsekvenserna av extremväder i Tyskland. En påminnelse om klimatkrisens allvar.

Foto: Thomas Frey

Debatt2022-05-31 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I valet i Australien nyligen förlorade den konservativa koalitionen makten efter en brakförlust. Klimatfrågan var avgörande för valutgången. En viktig faktor var en grupp oberoende kandidater, kallade ”Teal independents”, som hade fullt fokus på klimatkrisen. 

Vi tror att det går att göra samma sak här uppe i norr som "down under". En stor del av befolkningen vill att klimatkrisen ska vara helt överordnad alla andra politiska frågor i hösten val. 

Tiden har runnit ut! Australien är drabbat av onormala översvämningar, Tyskland av terrorcykloner. Själva civilisationens vagga, floderna Eufrat och Tigris, hotas att försvinna i torkan. De australiensiska korallreven, hem för en majoritet av havets unika arter, är nästan utplånade.

Gammelpolitikerna har misslyckats med att agera för att få ner utsläppen. Många lunkar på som om ingenting är fel. De pratar pensioner och sänkta dieselpriser som om allt är lugnt. 

Klimatpolitiska rådet har återkommande konstaterat att även om det finns en klimatlag avsedd för utsläppsminskningar så eftersträvar riksdagspartierna inte att målen ska nås. ”Mål” och ”lag” har lingvistiskt blivit vaga begrepp som man kan bryta mot om man har lust. Den svenska ambitionsnivån – med klimatneutralitet till 2045 – som framförhandlades av den tidigare S och MP-regeringen var i utgångsläget för oambitiös. Med det märkliga tillägget att målen enbart behöver uppfyllas om det inte påverkar ekonomin, shoppingsuget, negativt. 

Partipolitiskt neutrala ”Teal independents” gick till val på att åtgärda klimatkrisen. Precis som Klimatalliansen begränsar de sig inte utefter den snäva höger-vänsterskalan. 

Att vara en rörelse och inte ett traditionellt parti, med viljan att inte fastna i ideologiska låsningar och politiska skyttegravar verkar ligga helt i tiden. Den akuta krisen kräver det! Det är bara om vi lyckas skapa en allians mellan andra partier inom parlamentet och alla krafter utanför parlamentet som vi med kraft, med samma skarpa fokus och snabba effektiva åtgärder, kan åstadkomma den beredskap mot klimathotet som krävs.

Klimatalliansen är en rörelse som ställer upp i höstens riksdagsval med ett enda fokus – åtgärder för att minska utsläppen. Riksdagen måste erkänna klimatkrisen – och agera som att det verkligen är en kris!

Gudrun Schyman

William Grönlund

Pontus Bergendahl

Talespersoner för Klimatalliansen