Arbetet att få Katrineholmare i jobb pågår redan

Dagens debattörer svarar Kristdemokraternas förslag om förändringar av arbetsmarknadsåtgärder i Katrineholm.

Dagens debattörer svarar Kristdemokraternas förslag om förändringar av arbetsmarknadsåtgärder i Katrineholm.

Foto: Henrik Wising/arkiv

Debatt2021-03-25 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna skriver att man vill se en förändring gällande organisation av arbetet med vuxenutbildning, arbetsmarknad och försörjningsstöd i Katrineholm.

Vi socialdemokrater och moderater inom Viadidaktnämnden och Socialnämnden i Katrineholm arbetar ständigt med utveckling av arbetet med dessa frågor i syfte att få ner försörjningsstödet och att få fler Katrineholmare i arbete och studier.

Att som KD föreslå bryta upp de befintliga organisationerna och bilda en helt ny organisation som läggs under Kommunstyrelsen ser vi inte skulle bidra till detta arbete.

Det var inte länge sedan som det gjordes en ordentlig genomlysning av organisationsfrågorna inom såväl Katrineholms som Vingåkers kommun gällande Viadidakt. Utredningarna tillstyrkte att man bör fortsätta att arbeta tillsammans i de två kommunerna och att man bör ha en gemensam nämnd för ändamålet. Beslutet trädde i kraft 1 januari 2019 och avtal tecknades mellan kommunerna.

Uppföljning och utvärdering samt vilka indikatorer som ska användas fastställs i kommunplanen. Där finns nyckeltal som ska återrapporteras till Kommunstyrelsen som underlag för kommunens årsredovisning.  Statistik redovisas inte enbart inom ramen för kommunens planerings- och uppföljningsprocess. I Kolada, den öppna databasen för kommuner och regioner, publiceras årligen en mängd uppgifter om verksamheterna. 

I arbetet kring den enskilde deltagaren är kartläggning, planering, uppföljning och dokumentation en självklar del av medarbetarnas vardag i de bägge förvaltningarna. 

Nämnderna behandlade sina årsredovisningar under februari månad och Kommunstyrelsen fattar beslut denna vecka. I den samlade bedömningen konstateras bland annat att ”Trots ett utmanande arbetsmarknadsläge har antalet deltagare i Viadidakts arbetsmarknadsåtgärder som kommit vidare till egen försörjning genom arbete ökat.” Vi kan även konstatera att försörjningsstödet minskat under året. 

Gunilla Magnusson (S)
Ordförande Viadidaktnämnden 

Torbjörn Jonsson (M)
Ledamot Viadidaktnämnden

Marie-Louise Karlsson (S) 
Ordförande Socialnämnden

Birgitta Carlheim-Gyllensköld (M)
1:e vice ordf Socialnämnden