Äldre måste kunna leva ett rikt och aktivt liv

Vem hade trott att digitaliseringen skulle gå i rekordfart under pandemin? Skriver debattörerna.

Vem hade trott att digitaliseringen skulle gå i rekordfart under pandemin? Skriver debattörerna.

Foto: Anders Wiklund / TT

Debatt2021-02-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De äldre utgör en stor tillgång. De representerar en mångårig livserfarenhet som bör komma hela samhället till del. Kontakten med denna erfarenhet är ett helt avgörande villkor för ett vitalt och växande samhälle. Kristdemokraterna vill arbeta med en långsiktighet och arbetskraftbristen inom framförallt vården närmaste decenniet är ett växande problem. 

I takt med den ökade medellivslängden vill många äldre med god hälsa fortsätta att arbeta i yrkesliv. Det är viktigt att samhället tar till vara denna resurs. Samhället måste även skapa förutsättningar för att äldre ska kunna hålla sig friska längre och forma lösningar som möjliggör ett fortsatt aktivt liv även som pensionär.

Vi vill bygga ett samhälle där människor kan åldras i trygghet och värdighet. Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. Det friska åldrandet, att se äldre som en resurs att ta tillvara och att ha ett väl fungerande samspel mellan generationerna är också viktiga beståndsdelar i vår äldre politik.

Vi Kristdemokrater ser därför positivt på att regionstyrelsen har tagit fram en handlingsplan för hur Region Sörmland bättre ska ta tillvara äldre medarbetares kompetens. I handlingsplanen ska det även finnas med förslag på att regionen ytterligare ska höja åldern för rätten att vara kvar som anställd i Region Sörmland om den enskilde vill och det är förenligt med verksamhetens krav i ett långsiktigt hållbart perspektiv. Vi hoppas att Regiondirektören tillsammans med majoriteten skyndsamt konkretiserar handlingsplanen för ett systematiskt arbete gällande våra äldres kompetens. Förutsättningarna är kristallklara.

Vi Kristdemokrater menar att Region Sörmland behöver arbeta proaktivt, skapa en god arbetsmiljö genom systematiskt arbetsmiljöarbete, goda lösningar, och ha åldersblandade grupper för att motverka åldersstereotypa föreställningar. Det gör man genom ett förändrat synsätt på våra äldre. 

Innan pandemin, vem hade trott att digitaliseringen skulle gå i rekordfart, att arbetet skulle ske mesta dels hemifrån? Nu vet vi att allt går. Kloka snabba omställningar där alla behövs på jobbet, även våra äldre vi kan inte falla för åldersstrecket.

Joha Frondelius (KD)
Gruppledare Region Sörmland

Marian Loley (KD)
Ledamot i regionfullmäktige

Joacim Wäppling (KD)
Ledamot i Regionfullmäktige

Susanne Henningn Aihonen (KD)
Varuförsörjningsnämnden”