Det statliga omställningsstödet bör förlängas

Fastighetsbranschen kommer att vara en av de viktigaste motorerna för att få igång Sverige igen, skriver Andreas Sjöberg från Fastighetsägarna.

Fastighetsbranschen kommer att vara en av de viktigaste motorerna för att få igång Sverige igen, skriver Andreas Sjöberg från Fastighetsägarna.

Foto: Maria Johansson

Debatt2020-07-02 05:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hela samhället har satts på hårda prov till följd av covid-19. Men även om påfrestningarna för många branscher är fortsatt tuffa finns det anledning att vara optimistisk. En rad ekonomiska åtgärder från regeringen innebär sannolikt att återhämtningen i ekonomin går snabbare än väntat. 

Mest debatterat har det statliga hyresstödet varit. Stödet innebär att om en hyresvärd avstår hälften av hyresintäkten, hela eller delar av andra kvartalet, så stöttar staten hyresvärden med en fjärdedel av hyran. Om stödet används fullt ut kostar det statskassan 5 miljarder kronor. 

Viktigt att poängtera är att hyresvärdarna avstår minst lika mycket pengar i hyresintäkter för att kunna rädda verksamheter främst inom handel, restaurang- och besöksnäring. Glädjande nog har nära 15 000 avtal använts av våra medlemmar för att tillfälligt stötta utsatta näringar. Utöver det känner vi till många andra initiativ från hyresvärdar för att på olika sätt stötta verksamheter i kris. Hyresvärdarnas ansträngningar till trots är vi ändå övertygade om att en förlängning av regeringens omställningsstöd är det mest effektiva i fortsättningen, eftersom det riktar sig direkt till verksamheter som tappat omsättning, utan hyresvärden som mellanhand. 

Fastighetsbranschen kommer att vara en av de viktigaste motorerna för att få igång Sverige igen. Omfattande investeringar i form av nyproduktion och renoveringar väntar. Boverket uppskattar att kommande renoveringar i miljonprogrammet kommer att kosta mellan 300 och 500 miljarder kronor. Bostadsbehovet kommande år kräver investeringar på hissnande 1 500–2 000 miljarder kronor. Våra medlemmar, tillsammans med kommunerna och deras bostadsbolag, behöver rätt förutsättningar för att klara av renoveringarna och för att möta bostadsbehovet. Då skapas arbetstillfällen. 

Att människor är oroliga för sin egen ekonomi i dessa tider är lätt att förstå. Dock landar de åtgärder som föreslås av de som just nu skriker högst aningen fel. Generella rabatter och hyresfria månader låter möjligen bra i det korta perspektivet. Långsiktigt riskerar detta däremot att få förödande konsekvenser. Alla hyresgäster är beroende av att deras hyresvärd kan underhålla och förvalta sina fastigheter och skapa långsiktig trygghet i boendet. 

Efter en rundringning till några av landets största hyresvärdar kan vi konstatera att ansökningar om anstånd med hyran eller förmågan att betala hyran inte påverkats nämnvärt av pandemin. De allra flesta hyresvärdar säger att de inte märker någon skillnad alls jämfört med våren 2019. De kommunägda bostadsbolagens organisation delar den här bilden. Detta har sannolikt sin förklaring i att hyresvärdarna blivit generösare med anstånd, avbetalningsplaner och rutiner för obetalda hyror. Tidningen Hem & Hyra presenterade för en tid sedan en undersökning som visar att antalet avhysningsärenden hos Kronofogden minskat kraftigt under Corona-krisen jämfört med samma period förra året.

Allt detta sammantaget visar att fastighetsnäringen har tagit ett stort och betydande ansvar för sina hyresgäster, för samhällsekonomin och för omstarten av Sverige. 


Andreas Sjöberg
Vd Fastighetsägarna MittNord