Social dumpning förekommer – så ska den motverkas

Socialt utsatta invånare uppmanas att flytta till fattigare kommuner. Vingåker är en av de drabbade. Nu kartläggs problemet i ny rapport.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåkers kommun, har länge påpekat problematiken med social dumpning.

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåkers kommun, har länge påpekat problematiken med social dumpning.

Foto: Stina Jarperud

Vingåker2020-11-16 20:23

I en ny rapport från den statliga myndigheten Statskontoret slås fast att det finns kommuner som aktivt medverkat till att uppmana socialt utsatta medborgare att flytta till andra kommuner. Konceptet kallas för aktiv medverkan till bosättning i annan kommun, eller social dumpning, och görs för att minska hemkommunens kostnader för försörjningsstöd. Men kostnaderna hamnar i stället direkt hos den mottagande kommunen. Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, är väl medveten om problemet.

– Vi vet att det förekommer och har lyft den här problematiken länge.

Utredningen från Statskontoret visar att 63 procent av de tillfrågande kommunerna tagit emot nya invånare som på ett eller annat sätt fått hjälp av sin hemkommun att ordna den nya bostaden.

– Man tar inte ansvar för sina egna medborgare utan letar systematiskt efter lägenheter i andra kommuner. Det är inte medborgare som har egen ekonomi och försörjning som själva letar, säger Anneli Bengtsson.

Den viktigaste orsaken till att aktiv medverkan förekommer är den varierande tillgången på bostäder i landet, enligt Statskontorets slutsats.

– Bostadssituationen i Sverige är väldigt ojämlik. Rika kommuner, där bostäderna till stor del består av bostadsrätter och långa bostadsköer, har svårare att ta sitt sociala ansvar än kommuner som har många lediga lägenheter och minskande befolkning, säger Anneli Bengtsson.

En metod för att aktivt medverka till att en person flyttar, är att hemkommunen kräver att personen måste söka bostad på annan ort för att få behålla sitt försörjningsstöd. En annan metod är att hemkommunen erbjuder sig att betala hyran den första tiden på den nya orten.

– Vår ordförande i socialnämnden har ringt upp några kommuner där vi fått reda på att de erbjudit hyreshjälp de första månaderna, säger Anneli Bengtsson.

Enligt socialtjänstlagen är det inte tillåtet att villkora försörjningsstöd med krav på att personer måste söka bostad utanför hemkommunen. Trots detta förekommer kravet. Statskontoret föreslår därför i sin rapport att Socialstyrelsens allmänna råd för kommunerna ska uppdateras, så att det blir tydligt vad lagen säger. Vidare föreslås att regeringen ska ge Socialstyrelsen i uppdrag att följa upp hur kommunerna efterlever lagen, trots förtydligandet.

Statskontoret är en myndighet som utreder och utvärderar statliga verksamheter på uppdrag av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!