Guldhuset på Stortorget är värt att välkomna

Här kan "guldhuset" få stå i Katrineholm.

Här kan "guldhuset" få stå i Katrineholm.

Foto: Stina Järperud

Ledare2022-02-09 19:02
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Ska städer växa och må bra behövs en del förnyelse och förändring. Då går det inte att stå på bromsen när planer för nya bostäder läggs fram. Det är en viktig sak att minnas när "guldhuset" på Stortorget i Katrineholm diskuteras.

Granskningsperioden för husbygget gick ut förra månaden. Det blev ett fyrtiotal synpunkter, hälften från privatpersoner. Åsikterna om bygget har diskuterats flitigt på tidningens insändar- och debattsidor. 

I vanlig ordning när det är dags att bygga nytt, i synnerhet i centralt belägna delar av städer, är mycket av kritiken negativ. Positiva omdömen är det mer sparsamt med. Det är åsikter om husfasadens färg, arkitekturen eller om huset över huvud taget bör byggas. Utmaningen för de kommunalt förtroendevalda blir nu att skilja relevant kritik från sådana invändningar vars mål är att förhindra och försvåra stadsutveckling.

Personligt tyckande om fasadfärg och byggstil hör till debatten. Samtidigt får inte mer angelägna saker glömmas bort. Det handlar om att använda värdefull och centralt belägen mark effektivt. Behovet att dra nya ledningar för el och rör för vatten är inte lika stort som när det byggs i mer avlägsna delar av kommunen. Närheten till tåg och buss kan underlätta för dem som vill bo kvar i staden eller flytta hit men har jobb på annan ort. Den här typen av förtätning är samhällsekonomiskt och klimatmässigt smart.

De som vill se förtätningen "någon annanstans" får förklara var. Men finns det verkliga förslag på hur huset kan byggas smartare ska de inte avfärdas rakt av. Kan saker byggas så att fler blir nöjda är det en bra sak. 

Bland dem som lämnat omdömen om bygget finns Länsstyrelsen. Som väntat imponerar inte det yttrandet. Det är ännu en inlaga för att hindra stadsutveckling. Huset anses ha fel på höjd, form, färg, material och avviker för mycket från omgivningen. Det heter att det inte tagits tillräckligt med hänsyn till ”kulturvärdena på platsen”. 

Och visst är det så att saker kan byggas på ett sätt så att de smälter in i sin omgivning. Samtidigt måste det vara möjligt att bygga hus som ser annorlunda ut än grannens. Byggteknik och boendestandarder förändras. Att bygga som "förr" är inte alltid möjligt. Inte heller är det önskvärt. Omgivningen måste tillåtas att förändras. Skulle man dra Länsstyrelsens resonemang till sin spets skulle förtätning omöjliggöras på många håll i Sverige.

Bolaget Tegelstaden och Katrineholmspolitikerna har ändå några saker att fundera på. Som Centerpartiet påpekat saknas parkeringsplats för rörelsehindrade i nära anslutning till byggnaden. Visserligen planeras det lastzon för affärsverksamheterna på bottenvåningen och korttidsparkering där det idag rullar bussar. Men för den som är rörelsehindrad är det inte nog. Detta bör politikerna och byggherren försöka hitta lösningar på.

När huset väl byggts kommer det ta delar av torget i anspråk och förändra torgbilden. Detta kommer majoriteten i Katrineholm inte runt. Men det ger skäl och möjlighet till att fundera på hur torget ska se ut i framtiden. Kanske kan det ändra en del kritikers uppfattning om guldhusbygget.