Kommuner ska följa lagen Àven i coronatid

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-06-23 19:05
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nöden har ingen lag, brukar man sÀga. Men det gÀller inte myndighetsutövning. DÀr mÄste lagar följas i alla lÀgen. Det hör till en demokratisk rÀttsstat.

Som ett led i stödet till lokala företagare i coronakrisen tillÀt Eskilstuna och StrÀngnÀs kommuner att restauranger öppnade sina uteserveringar tidigare. StrÀngnÀs förlÀngde ocksÄ deras tillstÄnd för alkoholservering med en timme.

Åtminstone det första var rimligt. Att lĂ„ta fler restauranggĂ€ster sitta utomhus Ă€r bĂ€ttre för att motverka smittspridning. Och det Ă€r inte alldeles logiskt att öppnandet av uteservering ska vara lĂ„st till ett visst datum pĂ„ Ă„ret, oavsett vĂ€der.

Men det har gÄtt Ätminstone undertecknad förbi att kommunerna aldrig prövade varje tillstÄnd för sig. I stÀllet har de lÄtit de nya reglerna gÀlla för alla krogar per automatik. LÀnsstyrelsen tillrÀttavisar nu kommunerna för detta.

Ja, det som lÀnsstyrelsen utför i EskilstunaÀrendet, dÀr det har nÄtt fram till beslut, Àr myndighetstillsynsvarianten av prygling. Kommunen har fÄtt krögarna att bryta mot alkohollagen samt gynnat nÀringsintressen pÄ bekostnad av de sociala skyddsaspekterna i lagen, slÄr man fast.

LÀnsstyrelsen menar samtidigt att de ansvariga i kommunen sannolikt inser sitt misstag och kommer inte att göra om det. Att döma av uttalandena frÄn miljö- och rÀddningstjÀnstnÀmndens ordförande, Geerth Gustavsson (S), tycks sÄ vara fallet. Kritiken Àr mottagen och accepterad.

Lite annorlunda Àr det i StrÀngnÀs, dÀr lÀnsstyrelsen Ànnu inte har fattat beslut men meddelat kommunen om lagbrottet och gett den möjlighet att yttra sig. SÄ hÀr sÀger Magnus Stuart (M), ordförande i miljö- och samhÀllsbyggnadsnÀmnden i StrengnÀs Tidning:

– Staten har uppmanat oss kommuner att underlĂ€tta sĂ„ mycket som möjligt för vĂ„ra företag, sĂ„ jag blir förvĂ„nad över att de slĂ„r ned detta beslut omedelbart.

FörvÄnad över att lÀnsstyrelsen gör sitt jobb nÀr Magnus Stuart inte förmÄr göra sitt? Ingen tar ifrÄn kommunen rÀtten att, inom ganska vida ramar, bestÀmma över nÀr och hur restauranger fÄr servera alkohol. Men det ska skötas rÀtt.

Det egendomliga Àr att ingen kommunjurist har sagt stopp, sÀrskilt nÀr det kommer till alkohollagen som alltid Àr i deras blickfÄng.

Och det har förekommit Àven allvarligare kommunala lagövertrÀdelser i coronatid i Sörmland. Som Katrineholms egenmÀktiga beslut att gröpa ur kommuninvÄnarnas fri- och rÀttigheter.

NĂ€r regeringen meddelade förbud mot sammankomster med 500 eller fler personer gick kommunen lĂ€ngre. Man ”rekommenderade” föreningar att avstĂ„ frĂ„n ”större evenemang” Ă€ven om de omfattade fĂ€rre deltagare Ă€n 500, under hotet om indragna kommunala bidrag. 

Kommunen preciserade inte sitt de facto förbud mer Àn sÄ och gjorde ingen skillnad mellan offentlig tillstÀllning och grundlagsskyddad allmÀn sammankomst, som en demonstration.

Ledarsidans frÄga pÄ vilken rÀttslig grund Katrineholms kommun fattade detta beslut förblev obesvarad.