Student: Ser inga problem att låta kortegen rulla

Insändarskribenten menar att han inte ser problem med att låta kortegen rulla i 20 minuter om riskgrupperna håller sig hemma.

Insändarskribenten menar att han inte ser problem med att låta kortegen rulla i 20 minuter om riskgrupperna håller sig hemma.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Insändare2020-05-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rekommendationen om att hålla avstånd till varandra ekar i samhället. ”I taxin, i trappen, i hissen, i hallen”, som Maggio en gång sjöng. Gymnasieeleverna har hållit avstånd sedan mars månad då gymnasieskolorna stängde, men i samma veva är grundskolorna ännu öppna. 

I ett foto på Polisen i Katrineholms Facebook-sida syns en polisman på en skolgård, omringad av ett tjugotal elever som står tätt intill varandra. Kommentarsfältet nästan svämmade över av beröm av polisens arbete. Många verkade finna det rimligt att polisen hade ”bottle-flip”-turnering i stället för att be barnen att hålla avstånd. Skillnaden mellan att kasta en flaska och att kasta bort skattepengar är för övrigt hårfin.

Medan barnen står som packade sillar på skolgården råds nu studenterna att avboka lastbilsflaken på vilka studenterna var tänkta att stå och sjunga om studentens lyckliga dag. Medan mataffärer, gallerior, gym och barer håller öppet verkar det som att myndigheterna kommer att ställa in årets studentkortege för att undvika folkmassor och risken för smitta, som att avståndsrekommendationerna slutar gälla just den sjätte juni. Jag ser inga problem med att låta kortegen rulla i 20 minuter om riskgrupperna håller sig hemma och publiken inte följer skolbarnens exempel, vilket de många närvarande poliserna bör kunna se till.

Studenterna har tagit ansvar och hållit avstånd i nästan två månader. Låt oss nu uppnå en av våra livs tunga milstolpar, för det gäller en dag utav 365. 20 minuter utav 525 600. Ett minne för livet och ett gyllene avslut på många år av studier.