SkrÀms nÀr pappor bÀr tröjor med NMR-emblem

NMR arbetar för ett samhÀlle dÀr man exkluderar mÀnniskor, skriver Robert Skoglund (S). Bilden Àr frÄn en NMR-demonstration i Göteborg.

NMR arbetar för ett samhÀlle dÀr man exkluderar mÀnniskor, skriver Robert Skoglund (S). Bilden Àr frÄn en NMR-demonstration i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

InsÀndare2021-09-10 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr passerar vi en grÀns för normal anstÀndighet? NÀr skall vi, du och jag reagera? Vad kan ett demokratiskt samhÀlle acceptera?

Det finns en rörelse i Norden som arbetar för ett samhÀlle dÀr man exkluderar mÀnniskor. Man vill ha ett samhÀlle som i mÄngt och mycket kan ses i historieböckerna. DÀr den vita mannen stÄr högst upp och leder landet och familjen. Kvinnans viktigaste roll Àr familjen och barnafödandet. Att kvinnan sjÀlv skulle fÄ vÀlja ingÄr inte i deras sinnevÀrld. Man har lÄngtgÄende förslag pÄ hur kvinnan skall ges denna möjlighet. I mina ögon inte alls sÄ olikt andra religiösa fundamentala extremister. Men NMR (Nordiska motstÄndsrörelsen) har inte kommit sÄ lÄngt Ànnu att man vill tÀcka ansiktena pÄ kvinnorna.

NÀr man lÀser deras idéprogram sÄ framtrÀder en beskrivning som skrÀmmer mig nÄgot oerhört. Man har kamplÀger dÀr unga arga mÀn trÀnas i olika grenar för att kunna störta vÄrt demokratiska samhÀlle som vi kÀnner det idag. En del trÀnas ideologiskt, nÄgra andra för lÀra sig att slÄss och nÄgra fÄr ledarskapsutbildning. Vi ser dessa arga mÀn nÀr dom demonstrerar bakom skyddssköldar i rena militÀrklÀder. Tanken ramlar snabbt tillbaka till nazitidens födelse i Tyskland. Samma retorik dÄ som nu. Men nu sker det pÄ vÄra hemmagator.

Att nĂ„gon som invandrat hit inte lĂ€ngre vĂ€lkomnas och skall aktivt fördrivas kĂ€nns bekant. Men dessa Ă€r inte de enda som kommer att rĂ„ka illa ut om NMR skulle fĂ„ makten hos oss. HBTQ+ personer skulle kriminaliseras. Som dom sjĂ€lva uttrycker det, homolobbyn mĂ„ste krossas. Man vill förbjuda homofili i det offentliga rummet. Den kamp som vi fört sĂ„ lĂ€nge för att fĂ„ bli accepterade skulle förbytas i ren förföljelse. 

NĂ€r man sĂ„ ser att det kommer pappor till skolan med tröjor som har detta vidriga budskap för att hĂ€mta sina barn blir det vĂ€ldigt uppenbart. Det finns hĂ€r i VingĂ„ker, det finns pappor hĂ€r som egentligen vill slĂ„ ihjĂ€l mig och min familj. Man hymlar inte lĂ€ngre med vad man tycker. Man manifesterar detta hat. 

Kan vi dÄ bara stÄ bredvid och se pÄ nÀr detta hÀnder?