Nästa gång du röstar tänk på konsekvenserna av ditt val

Ebba Busch berättar att Löfven med ”berått mod” låter folk dö som en effekt av hans bristande ledarskap. Djupare än så kan man inte sjunka. Skriver Urban Lundin.

Ebba Busch berättar att Löfven med ”berått mod” låter folk dö som en effekt av hans bristande ledarskap. Djupare än så kan man inte sjunka. Skriver Urban Lundin.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-06-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldreomsorgen i Sverige är huvudsakligen kommunernas ansvar. Det är således de utförare som på kommunernas uppdrag skött omsorgen som misslyckats med att skydda de äldre. Det finns ett grundläggande förhållande som förklarar fiaskot; den sjukliga manin att dra ner på kostnaderna. Varför har man gjort så? Jo, ju lägre kostnader, desto större vinster för de privata företagare som ska tjäna pengar på omsorgen. Och driver man detta tillräckligt långt, så kan det också bli pengar över för att sänka skatterna. Ett borgerligt drömscenario! Och vem som tjänar mest på detta, det vet vi: den redan ganska välbeställda medelklassen.

Och följderna? För att ett företag ska överleva i konkurrensen måste det jaga kostnader. Färre anställda är bättre än många. Låg timlön är bättre än hög. Timanställning bättre än tillsvidareanställning. Lite kompetensutveckling är billigare än mycket. Mindre tid i kund och patientnära är bättre än mycket tid och så vidare.

Den politiska borgerligheten som drivit fram den här utvecklingen har fått mandat från svenska folket. En och annan borgerlig väljare, som förlorat sin mamma, farmor eller moster har fått orsak att fundera över sitt politiska ställningstagande.

Nu gäller det för den samlade borgerligheten att rädda det egna skinnet. Hitta syndabockar! Den praktfullaste bocken är givetvis statsministern. Varför låter han Tegnell och andra myndighetspersoner sköta Folkhälsomyndighetens presskonferenser, när han själv borde stå där och förklara för oss WHO:s och Karolinska Institutets senaste vetenskapliga landvinningar när det gäller pandemiers dynamik, och det bästa försvaret mot dem. 

Ebba Busch berättar att Löfven med ”berått mod” låter folk dö som en effekt av hans bristande ledarskap. Djupare än så kan man inte sjunka. Hennes parti, KD, är ansvarigt för äldrevården i Stockholm. Där har mer än 900 äldre dött, det vill säga i nivå med antalet döda i Norge, Danmark och Finland. Sammanlagt! "The bottom is really nådd". "Shame on you", Busch!

Åkesson vill att Tegnell ska avgå. Så korkat! Hur kan man tro att Tegnells avgång skulle hjälpa upp saken? Tegnell, med all sin erfarenhet, vem ska han ersättas av? Löfven, eller rentav Åkesson? 

Tänk om borgarna lyckats fullt ut med den nyliberala skattepolitiken, då skulle Magdalena Anderssons lador varit helt tomma och inga 240 miljarder kunnat användas för att bekämpa konsekvenserna av covid-19. Så bäste svensk, nästa gång du röstar, tänk efter vilka konsekvenser det kan få.