L: Så har regionen utvecklats sedan VFP tog över makten

När det gäller vårdplatser så har det minskat med 17 stycken jämfört med förra året och det framförallt på Kullbergska sjukhuset. Skriver Ewa Callhammar (L)
Gruppledare Region Sörmland.

När det gäller vårdplatser så har det minskat med 17 stycken jämfört med förra året och det framförallt på Kullbergska sjukhuset. Skriver Ewa Callhammar (L) Gruppledare Region Sörmland.

Foto: Carina Bergius

Insändare2020-07-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vård för pengarna lovade om man kom till makten skulle man minimera administration, antalet vårdplatser skulle öka och de långa köerna in till vården skulle bort. Hur blev det då efter att man fick makten i regionen?

 I kvartalsrapporten som sträcker sig från 1 januari till 31 mars kan vi läsa att antalet inom administration och ledning har ökat med 11 fler än antalet läkare, sjuksköterskor, undersköterskor/skötare tillsammans. Lägg där till att 1/1 2019 blev det en sammanslagning av landstinget, regionförbundet och kollektivtrafiken. Alltid när man gör en sammanslagning så är det exempelvis för att effektivisera inom ledning och administration. Här blev det tvärtom, här ökar man istället antalet chefer och administration. För oss i Liberalerna så ska antalet chefer och administration självklart minska och de resurserna ska istället gå till mer vårdpersonal på golvet.

Hur gick det med köerna till vården på våra sjukhus? Det har aldrig varit så långa som förra året och fortsätter detta år att öka både när det gäller personer som väntat mindre än 90 dagar och över 90 dagar och det var innan coronaviruset slog till.

När det gäller vårdplatser så har det minskat med 17 stycken jämfört med förra året och det framförallt på Kullbergska sjukhuset. Också här har Vård för pengarna sett till att det går åt fel håll. Vi behöver fler vårdplatser när vi har en befolkning som ökar samtidigt som antalet äldre blir fler.

Liberalerna vill ha svar från dig Jonas Lindeberg, regionråd med ansvar för sjukvården och gruppledare för Vård för pengarna hur det kommer sig att under er ledning har antalet inom administration/ledning ökat mer än sjukvårdspersonalen på golvet, tillgängligheten till vård blivit mycket sämre och att antalet vårdplatser minskat?