"Insynen i svensk skola kommer att minska"

För att skolan ska kunna fortsätta vara den samhällsbärande institution som den ska så behöver statistik även fortsättningsvis finnas tillgänglig för granskning. Skriver insändarskribenten.

För att skolan ska kunna fortsätta vara den samhällsbärande institution som den ska så behöver statistik även fortsättningsvis finnas tillgänglig för granskning. Skriver insändarskribenten.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-07-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Skolverkets hemsida finns statistik om svensk skola, till exempel om elevunderlags sammansättning, andel behöriga lärare och betygsstatistik ner på skolnivå. Det möjliggör insyn i skolan för exempelvis allmänhet och journalister, men är också en förutsättning för djupare analyser. 

Från och med 1/9 2020 kommer endast statistik på riksnivå att publiceras efter en reviderad sekretesspolicy beslutad av SCB. Insynen i svensk skola kommer att minska, vilket varken är önskvärt eller bra. 
Då kommer vi inte kunna hitta statistik som exempelvis visar på att av eleverna i årskurs 9 i Katrineholms kommun 2019 hade 23,5% högre betyg än resultatet på NP i Matte, medan enbart 0,3% hade ett lägre betyg. Vi kommer inte heller att kunna se att 61% av lärarna i Katrineholm respektive 56,5% i Vingåker har lärarlegitimation och är behöriga i minst ett ämne. Det är en dalande trend, även om Vingåker ökat andelen legitimerade det senaste läsåret jämfört med läsåret innan.

 Att antalet elever per lärare i Katrineholm ökat från 11 till 12,5 mellan läsåren 2010/2011 och 2019/2020 kommer heller inte att gå att finna. Det skulle istället kunna bli så att kommunen väljer att visa siffror som ser bättre ut, såsom att dagens siffra jämförs med den högre 13,5 elev/ lärare under läsåret 2016/2017. 
För att skolan ska kunna fortsätta vara den samhällsbärande institution som den ska så behöver statistik även fortsättningsvis finnas tillgänglig för granskning. Det är en förutsättning för en kvalitativ öppen skola.
(Samtliga siffror är de senast tillgängliga i Skolverkets statistik per den 28 juni 2020.)