Angående nyhetsartikeln "Dahlströms städpatrull får Rosendahl att rasa" publicerad den
I kommunens pågående arbete med aktivt försörjningstöd hänvisas personer till praktik och kompetenshöjande åtgärder. Service- och teknikförvaltningen erbjuder platser för att möjliggöra för människor att komma ett steg närmare arbetsmarknaden och egen försörjning.
En av flera arbetsuppgifter kan vara att städa och plocka skräp i vårt gemensamma vardagsrum. Nedskräpning är ett problem och ett av kommunens mål är att den ska minska. Det görs genom årliga skräpmätningar, informationskampanjer, bättre placeringar av papperskorgar men också genom städning.
Att från att vara helt utan sysselsättning till att gå upp på morgonen, komma till en arbetsplats med kollegor och under handledning exempelvis få lära sig om miljö, smittrisker, säkerhetsfrågor ”Arbete på väg”, ergonomi och vilken utrustning som ska användas är kompetenshöjande. För många blir även språkträning en naturlig del i sammanhanget.
När jag själv var nyvald ordförande i Service- och tekniknämnden var jag med parkgänget en dag där städning av offentliga toaletter, tömning av papperskorgar och skräpplockning ingick. Det var för mig en lärorik dag!
Därför läser jag med förvåning att Tony Rosendahl (V) anser att arbetsuppgifter som dagligen utförs av kommunens parkarbetare inte skulle vara kompetenshöjande. Det om något är väl att se ner på ett av många yrken som finns i vår kommun.
Att gå från passivt försörjningsstöd till en meningsfull sysselsättning som ger erfarenhet är ett viktigt steg på vägen till egen försörjning.