Förstör inte Söders charmiga karaktär

Nya stadsradhus som i kvarteret Hunden, skulle smälta in i Söders omgivningarna på ett bättre sätt. Skriver insändarskribenterna.

Nya stadsradhus som i kvarteret Hunden, skulle smälta in i Söders omgivningarna på ett bättre sätt. Skriver insändarskribenterna.

Foto: Privat

Insändare2020-05-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Så utvecklas bostadsplanerna på Söder" publicerad 7/4.

Till kommunalrådet Göran Dahlström.

Det är en fin stad vi lever och bor i. Det är bra att det byggs för vår stads utveckling och framtid. 

Vi på Söder är i grunden positiva till att det planeras för och uppförs nya verksamheter och bostäder i vår stadsdel.

Men nu är vi oroliga då vi kunde läsa i tidningen att det ska byggas åttavåningshus här på Söder vid Backavallen

Det som gjort stadsdelen populär är den låga bebyggelsen och dess småstadskaraktär.

Vi som bor närmast det tänkta höghusbygget har inget emot själva byggandet av bostäder. Men vi vänder oss emot orimligt höga hus då risken att stadsbilden som utmärker Söder påverkas negativt.

Vi som bor här har flyttat hit för Söders karaktär och småstadscharm, låt oss behålla den stadsbilden.

Det finns bara två och trevåningshus bostadshus på Söder (söder om Oppundavägen och öster om järnvägen). På Oppundavägen i kvarteret Hunden, där stadsbilden antagligen hade kunnat tåla högre byggnader, uppfördes stadsradhus. Det är inte förrän man korsar järnvägen som våningsantalet längs Oppundavägen når tre våningar. Åtta våningar på Vasavägen, känns främmande och nya stadsradhus som i kvarteret Hunden, skulle smälta in i omgivningarna på ett bättre sätt.

Bostäder på föreslagen plats ligger heller inte i linje med översiktsplanen. Planen medger att ”sportcentrum kan utvecklas och kompletteras med ytterligare verksamheter. Det finns även möjlighet att kombinera verksamheten med boende.” Det sistnämnda torde i det fallet innebära till exempel hotell, vandrarhem eller liknande i anslutning till olika sport – och idrottsevenemang. Inte permanenta bostäder.

Göran! Låt inte bygga åttavåningshus fortsätt med Söders småstad och bebyggelse karaktär. Trevligt med nya grannar men bygg gärna låga hus. Som Rune Tegelstaden säger i KK artikel ”Söder har alltid varit populärt”, vilket har att göra med den fina stadsbilden.