"Försöker Lundin splittra oss offentligt?"

Det råder absolut inga motsättningar mellan de olika föreningarna utan vi samverkar under samma ”Fogelstadparaply” men har olika inriktning. Skriver Marie Selander.

Det råder absolut inga motsättningar mellan de olika föreningarna utan vi samverkar under samma ”Fogelstadparaply” men har olika inriktning. Skriver Marie Selander.

Foto: Anna Mi Skoog

Insändare2020-09-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Urban Lundins insändare i KK den 5/5.

I ärlighetens namn begriper jag inte vad Urban Lundin har för syfte med sina förvirrade och insinuanta insändare gällande Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad och de föreningar som verkar i skolans anda. Är syftet att splittra oss offentligt? Det råder absolut inga motsättningar mellan de olika föreningarna utan vi samverkar under samma ”Fogelstadparaply” men har olika inriktning. Och nej, vi kämpar inte om utrymmet som arvtagare till skolan utan vi samarbetar. Och nej, det är helt ohistoriskt och okunnigt att jämföra oss med de splittringar som under historiens gång resulterat i olika politiska inriktningar. 

Kulturföreningen Fogelstad har i en replik själva beskrivit att de inte är en fortsättning på Medborgarskolan, utan vill verka i dess anda. För övrigt riktade sig Medborgarskolans kurser till alla kvinnor och alls inte enbart till ”underprivilegierade kvinnor”, vilket Urban Lundin påstår. Målsättningen var att samla människor från olika arbetsfält och livsområden.  Bland kursdeltagarna var lärarna i majoritet följt av hemarbetande kvinnor och industriarbeterskor.

Fogelstad Musikteater bildades för att kunna sätta upp musikteater i Fogelstads anda. Föreningen har satt upp flertalet föreställningar. Först "O Fåglastad" 1998 och 1999 och nu senast "Kvinnorna och staden" 2018. 

I samband med inköpet av Lilla Ulfåsa i Fogelstad 2019 inleddes en ny fas. Dels bildades Vänföreningen Fogelstad, en ideell förening som ska driva kursverksamhet. Dels Insamlingsstiftelsen vars syfte är att samla och söka pengar.  På lördag träffas samtliga Fogelstadföreningar för att samtala. 

Urban Lundin råder oss också till att kontakta en folkhögskola. Snacka om att kasta sten i glashus: inför sommaren 2020 var två kurser planerade i samarbete mellan Åsa folkhögskola och Kulturföreningen Fogelstad, nämligen dels en Värdinnekurs för blivande guider samt kursen ”Fogelstad – kvinnohistoria, samhällsengagemang och empowerment”.

Tyvärr ställdes dessa kurser in på grund av covid-19.

Urban Lundin: hur kan du göra dig till tolk för hur pionjärerna vid Medborgarskolan skulle känna inför det som händer idag? Jag tror de skulle glädja sig över all den energi som fortfarande lever i deras tankar, alla initiativ som tas, alla diskussioner som förs och hur arvet från Medborgarskolan förs vidare i en tid som verkligen behöver deras revolutionerande tankar.