Vi satsar mer på utbildning än de flesta andra kommuner

Sandbäcksskolan byggs snart ut, skriver Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M), när de räknar upp Katrineholms skolsatsningar.

Sandbäcksskolan byggs snart ut, skriver Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M), när de räknar upp Katrineholms skolsatsningar.

Foto: Marie Pedersen

Debatt2020-09-19 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Victoria Barrsäter (C) ifrågasätter (5/9) att majoriteten i Katrineholm prioriterar barn och unga och anger kommunens kostnader i förhållande till referenskostnaden som ett bevis för det. Referenskostnaden visar dock snarare på de skilda förutsättningar som landets kommuner har. 

Trots att vi har lägre kostnader för exempelvis förskola än vad referenskostnaden anger, är våra kostnader för förskolan högre per invånare än de flesta kommuner. Detsamma gäller för all pedagogisk verksamhet sammantaget, räknat per invånare. En större andel av medborgarnas skatt går till utbildningsverksamhet i Katrineholm än i de flesta andra kommuner.

Vi har de senaste åren kraftigt byggt ut förskolan och satt igång bygget av två helt nya skolor. Sandbäcksskolan byggs också snart ut och flera skolor har de senaste åren fått utökade lokaler. Att fullmäktige tilldelar bildningsnämnden mer pengar utifrån ökat antal barn och elever är ett aktivt beslut från majoriteten, och visar tydligt på en prioritering av barn och unga. Katrineholms-Kurirens ledarsida påstår att det rör sig om ”bokföringsteknik”, vilket visar på bristande insikt i hur budgeten tas fram och hur det ser ut i många andra kommuner. Centerpartiets satsningar på bildningsnämnden de senaste åren har bestått av 3,5 miljoner kronor för strukturbidrag till landsbygdsskolor. Vällovligt, men inte i nivå med Barrsäters höga tonläge när hon sågar majoriteten.

Många verksamheter inom övriga nämnder riktar sig till barn och unga, och i våra kommunala styrdokument är barn och unga prioriterade. Det idrottspolitiska programmet, folkhälsoarbetet, lyckliga gatorna, nya idrottshallar vid Järvenskolan, nya skolan på norr, Sandbäcksskolan och vid Skogsborgsskolan med mera är några exempel på hur det kommer till uttryck.

Barrsäter har höga tankar om sig själv om hon tror att vi tar fram konsekvensanalyser ”för att oppositionen krävt det” eller att vi ”vacklar” i planeringen inför budget 2021 för att hon skriver debattartiklar. Konsekvensanalyser är självklara vid större förändringar och i budgeten för kommande år utgår majoriteten alltid från de förutsättningar vi ser framför oss. Just nu ser de förutsättningarna bättre ut än när planeringsdirektivet beslutades, varför vi har goda förhoppningar att få ihop en bra budget i balans, där barn och unga fortsatt kommer vara prioriterade. 
 

Johan Söderberg (S)
Ordförande bildningsnämnden             

Fredrik Ahlman (M)
Förste vice ordförande bildningsnämnden