Skydda Hjälmaren – låt staten ta över ansvaret

Det är för lite vatten i Hjälmaren. Miljöpartiet vill därför att staten ska ta över ansvaret för sjön.

Det är för lite vatten i Hjälmaren. Miljöpartiet vill därför att staten ska ta över ansvaret för sjön.

Foto: Andreas Eklöf

Debatt2020-09-23 05:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hjälmaren ska vara en sjö som är rik på biologisk mångfald, lockar turister och är en fridsam plats för återhämtning. Tyvärr är den här bilden hotad av de alldeles för låga vattennivåerna i vår vackra sjö. Miljöpartiet de gröna vill se att krafttag tas för att rädda Hjälmaren och lägga över ansvaret på staten.

I många år har vattennivåerna i Hjälmaren varit alldeles för låga. En vattendom från 1988 bestämmer hur låga vattennivåerna får vara, men de nivåerna har understigits flera gånger. Inte bara nu i sommar, utan flera år i rad. Det ser vi i Miljöpartiet allvarligt på. I dag ligger ansvaret för att hålla vattenytan på rätt nivå hos Hjälmarens Vattenförbund. Vi tror att den modellen inte längre håller, utan att det är dags att låta staten ta över ansvaret.

Sveriges större sjöar sköts alla av staten via länsstyrelserna, men trots att Hjälmaren är landets fjärde största sjö är den ett undantag. Det vill vi ändra på. Vatten är en livsnödvändig resurs, både för oss och för djurlivet. Det är inget vi kan ta lätt på, här krävs professionell kompetens. På en statlig myndighet som Länsstyrelsen kan den kompetensen hittas eller rekryteras.

Frågan om Hjälmaren väcker en större debatt om vem våra sjöar är till för. Vatten är vårt viktigaste livsmedel, en allmän resurs som vi alla behöver för att överleva. Vatten behövs till gårdar som odlar vår mat och till vattenkraft för att försörja våra hem med el. Men det behövs också för djurens överlevnad, för biologisk mångfald, för människors välmående och avkoppling och för turismen i våra kommuner. Hjälmaren är också huvudvattentäkt för flera kommuner, till exempel Eskilstuna. Den aktör som ska ta hand om Hjälmaren måste med andra ord se till allmänhetens intressen. Därför är Länsstyrelsen, en statlig oberoende part, bäst lämpad att ansvara för att sjön sköts på bästa sätt.

Vi i Miljöpartiet vill att du ska kunna ta en promenad i sjönära naturreservat utan att bli förskräckt över att strandkanter torkats ut. Vi vill att du ska kunna åka till Vinön utan att färjan går på grund. Du ska kunna fiska utan att vara orolig för att den fisk som nappat är den sista i sitt bestånd. Du ska kunna bada från bryggor som ligger i vattnet och inte på en uttorkad botten. Hjälmaren ska leva – nu måste den skyddas för att bli rik på vatten igen.

Marielle Lahti (MP)
Gruppledare i Eskilstuna

Katarina Folkeson (MP)
Kommunalråd i Örebro

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare i Katrineholm

Håkan Östlund (MP)
Gruppledare i Vingåker