Överskottet i Katrineholm är inte Dahlströms förtjänst

Lyft bort besparingarna på skolan i Katrineholm, uppmanar Liberalerna och Kristdemokraterna.

Lyft bort besparingarna på skolan i Katrineholm, uppmanar Liberalerna och Kristdemokraterna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-09-11 05:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande slår sig i en intervju i Kuriren den 27 augusti för bröstet där han berömmer Socialdemokraterna för sitt sätt att sköta kommunens ekonomi och hänvisar till ett prognostiserat överskott på 70 miljoner kronor för 2020. Uttalandet är snarare en ”fake news”! Överskottet på 70 miljoner är inte ett resultat av god ekonomisk hushållning utan snarare ett resultat av bidragsförsörjning från statens sida. 

Överskottet är ett resultat av de extra statsbidrag på drygt 65-70 miljoner kronor som kommer från tilläggsbudgetar som riksdagen fattat beslut om under vår och försommar i år – de 28 miljarderna i extra stöd till kommuner och regioner. Av de 28 så var 20 miljarder kommunala varav en del är styrda till ersättning för merkostnader i anslutning till Covid-19 medan den stora delen är utgörs av generella bidrag. 

Om riksdagen inte hade fattat besluten om extrapengar hade kommunen (utan att ta till fonderade pengar) med största sannolikhet gått back. En större del av de extrapengar som kommunen fått i år kommer även att delas ut under 2021 och 2022 det vill säga kommunen behöver inte lägga de besparingskrav på exempelvis skolan som just nu finns på agendan. 

Kommunen har enligt beslut fattade i riksdagen till och med maj i har tilldelats minst 63 miljoner kronor i extra anslag under 2020 och väntar på ytterligare kompensation för extra kostnader med anledning av Covid 19. En kompensation motsvarande 13 miljoner kronor som Socialdemokraterna räknat in i sitt så kallade överskott. 

Vi vill ställa frågan till Socialdemokraterna varför man inte använt och inte använder de extra bidragen till att förstärka skola, vård och omsorg under 2020 då en stor del av bidragen även kommer att löpa de kommande två åren. Eller är det bara så att man vill invänta lanseringen av sin egen budget för 2021 och i denna kunna framstå som generösa. För inte kan väl det vara så att allt prat om att satsa på de äldre och barn bara är tomma ord? Besparingskravet på skolan 2021 måste lyftas bort och verksamheten behöver snarast ett större tillskott nu när pengarna finns!

Nej, Socialdemokrater i Katrineholm när man inser att man rider på en död häst är det dags att kliva av. Kliva av och faktiskt göra nytta i det som är kommunens kärnverksamheter i stället för att spara på verksamheter som redan visar på stora brister.


Björn Wahlund
Gruppledare Liberalerna Katrineholm

Joha Frondelius
Gruppledare KD Katrineholm