MP säger nej till byggplanerna i kvarteret Gjutaren

Miljöpartiet vill skydda husen på Friggagatan 4-10 i Katrineholm.

Miljöpartiet vill skydda husen på Friggagatan 4-10 i Katrineholm.

Foto: Tomas Nilsson

Debatt2020-09-14 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholm växer och stadens centrala delar förtätas, vilket är bra eftersom det minskar behovet att ta orörd mark i anspråk. Det senare är viktigt eftersom exempelvis jordbruksmark inte får bebyggas om den inte, som det står i Miljöbalken, ”behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och om detta behov inte kan tillgodoses på annan mark”.

Men är då all förtätning av godo. Nej, naturligtvis inte. Därför har Miljöpartiet sagt nej till delar av flera byggplaner som presenteras under de senaste åren. Bland annat de punkthus som planeras i anslutning till Svartbäcksområdet på söder och till de höga flerbostadshus som planeras i anslutning till Backavallen.

När det gäller de fyra radhus som KFAB vill bygga på Friggagatan 4-10 i kvarteret Gjutaren kommer vi även att säga nej till dessa. Det är viktigt att ta tillvara tillgänglig tomtmark för byggnation, men också viktigt att det görs på ett sätt som inte inkräktar på de kulturmiljövärden som trots allt finns kvar i Katrineholm. Vi bedömer att de så kallade ”barnrikehusen” på Friggagatan 4-10 har ett kulturmiljövärde som ska skyddas.

Att miljöer likt denna är skyddsvärda framgår även i ”Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun – del staden”. Där står att ”Befintliga byggnader med kulturhistoriskt värde ska utpekas och dess värden säkerställas för ett långsiktigt skydd. Detta bedöms som positivt för kulturmiljön, då det innebär att staden kan utvecklas i framtiden samtidigt som stadens historiska värden bevaras och förädlas”. Vi bedömer att detta bör gälla det aktuella området.

I stället för att bygga ytterligare hus på tomten ser vi hellre att ytan används för att förstärka områdets kulturhistoriska karaktär. Som alternativ till en okänslig förtätning är vårt förslag att KFAB skapar möjligheter för sina hyresgäster att använda gården till odling. Då knyter man an till den trädgårdskultur som finns i Katrineholm och fångar samtidigt upp det ökade intresset för odling och självhushåll. Det skapar dessutom ett biologiskt mervärde eftersom växtlighet av olika slag främjar den biologiska mångfalden.

Vi är medvetna om att många gärna vill bo centralt i Katrineholm utan att för den skull bo mitt i centrum. Men om vi går tillbaka till ”Översiktsplan 2030 /…/ – del staden” så finns där gott om exempel på alternativa tomter att bygga på, vilket göra att kvarteret Gjutaren borde kunna undantas.
 

Nicklas Adamsson
Gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Katrineholm, samt andre vice ordförande i bygg- och miljönämnden

Ami Rooth
Ledamot i kulturnämnden för Miljöpartiet de gröna i Katrineholms kommun