LÀgg inte ner Kyrkskolan i Mellösa by

Att montera ner skolor pÄ landsbygden Àr att kapitulera inför storstÀdernas dragningskraft, skriver dagens debattör.

Att montera ner skolor pÄ landsbygden Àr att kapitulera inför storstÀdernas dragningskraft, skriver dagens debattör.

Foto: David Gagnert

Debatt2021-06-28 21:07
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I början av maj packade vi in barnen i bilen, Ă„kte ut frĂ„n Älvsjö för sista gĂ„ngen och körde söderut. Vi hade sĂ„lt lĂ€genheten nĂ„gon mĂ„nad tidigare, och skulle fĂ„ ett liv pĂ„ landet. Huset, belĂ€get mitt emellan kyrkan, hembygdsgĂ„rden och byskolan, var sĂ„ vackert, och sĂ„ sĂ€reget, att vi Ă€n idag knappt vĂ„gar tro pĂ„ att vi inte nĂ€r som helst kommer vakna upp och inse att allt var en dröm.

NÄgra dagar efter att vi flyttat in kastades vi huvudstupa in i glesbygdspolitiken. Den som man hittills bara sett omnÀmnas pÄ debattprogram i teve. Den som handlar om hur landsbygden monteras ner, bit för bit, och tillÄts vÀxa igen.

De senaste tio Ă„ren har jag arbetat som psykolog, med inriktning mot barn med sĂ€rskilda behov. I mitt yrke har jag sett hur skolor och enskilda lĂ€rare kan göra skillnad mellan liv och död – ibland faktiskt i bokstavlig mening. Allting handlar om vilken vĂ€gledning man fĂ„r under de dĂ€r första, avgörande Ă„ren.

Vilket för oss till Kyrkskolan, i Mellösa by.

Bra skolor Ă€r en bristvara i det hĂ€r landet. Men det Ă€r ocksĂ„ en av de viktigaste konkurrensfördelar som en ort har, i striden om att locka till sig barnfamiljer. Det finns fĂ„ saker som kan förmĂ„ en familj att rycka upp sin existens med rötterna och flytta ut pĂ„ landet – men bra skolor Ă€r en av dem. NĂ€r vi sĂ„g Lugnet, som huset vi nu bor i heter, var nĂ€rheten till Kyrkskolan det som avgjorde valet och fick oss att ta det ganska dramatiska beslutet att flytta 11 mil söderut och inĂ„t landet, till en ort som vi innan visningen aldrig ens hört talas om. 

Under den korta tid vi bott hĂ€r, har bilden av vilken roll skolan har för lokalsamhĂ€llet och barnen som bor hĂ€r omkring blivit allt tydligare. Kyrkskolan verkar inte vara vilken skola som helst. Engagemanget frĂ„n lĂ€rarna som arbetar dĂ€r tycks gĂ„ utanför det man rimligen kan förvĂ€nta sig av nĂ„gon som ser sitt jobb som bara ett jobb. 

I modern tid har det nog sĂ€llan funnits bĂ€ttre förutsĂ€ttningar för landsbygden att vĂ€xa och frodas. Allt fler inser – precis som vi gjorde – att det Ă€r möjligt att arbeta pĂ„ distans vissa dagar, och ha lite lĂ€ngre pendling andra. Jag tror inte att vĂ„r familj Ă€r ensamma om att ha gjort en del ganska dramatiska omprioriteringar i livet under det gĂ„ngna Ă„ret. Omprioriteringar som samtliga innebĂ€r en rörelse bort ifrĂ„n storstadslivet, mot det smĂ„skaliga och naturnĂ€ra. 

SÄ frÄgan Àr kanske i slutÀndan inte om vi vill stÀnga en skola, eller lÄta den vara öppen. FrÄgan Àr om vi vill att landsbygden ska gÄ mot en ny glansÄlder, i kölvattnet av den förflyttning mot distansarbete som uppstÄtt under Covidpandemin. Att montera ner landsbygdsskolor som Kyrkskolan Àr att kapitulera inför dragningskraften frÄn de större stÀderna, och dÀrmed frÄnsÀga sig möjligheten till en ökande befolkning och ett ökat skatteunderlag.

Jag och min familj har just flyttat hit, och egentligen kanske det inte Ă€r min sak att tycka nĂ„gonting om det hĂ€r, eller ens min sak att engagera mig. Men lyssna inte pĂ„ mig. Lyssna pĂ„ oss. 

Karl Eder
Boende i Mellösa by