Kommunernas budgetförutsättningar är mer osäkra än på mycket länge. Vi socialdemokrater och moderater har principen att ta fram planeringsdirektiv utifrån värsta möjliga läge. Hur vårt budgetförslag kommer att se ut blir tydligt när beslut ska tas, i kommunstyrelsen i oktober, och sedan i kommunfullmäktige i november. Vi vet inte nu hur regeringens budgetproposition kommer bidra till att stärka kommunernas ekonomi, och vi kommer också få nya skatteprognoser och befolkningsstatistik innan budgeten ska tas.
Victoria Barrsäter (C) påstår i en intervju i tidningen att majoriteten i bildningsnämnden sagt att beslutet om budgeten redan är fattat på interna budgetmöten. Antingen har Barrsäter missuppfattat vad som sades på nämndmötet, eller så har hon svårt att hålla sig till sanningen, för att försöka vinna politiska poäng. Det som sades från majoriteten under mötet var att vi nu går in i budgetberedningsarbetet, där majoriteten bereder sitt förslag till budget, precis som oppositionspartierna bereder sina respektive förslag till budget.
När det gäller konsekvens- och riskanalyser utifrån planeringsdirektivet, så är det arbetet igång på bildningsförvaltningen, vilket också sades på senaste nämndmötet, och kommer att presenteras för nämnden inför internbudgeten som tas i december. Planeringsdirektivet är inte ett beslut om slutlig budgetram, utan just ett underlag för ett värsta möjliga läge. Sedan snart tio år tillbaka har vi dessutom en princip att fullmäktige kompenserar bildningsnämnden för ökat antal barn och elever i våra verksamheter, vilket inför 2021 motsvarar knappt 12 miljoner kronor.
Effekterna av planeringsdirektivets effektiviseringskrav på nämndens budgetram blir därmed inte 13,5 miljoner. Att det preliminära effektiviseringskravet motsvarar cirka 26 tjänster innebär inte att det skulle leda till 26 färre anställda i våra verksamheter, om nämndens ram mot förmodan skulle bli som i planeringsdirektivet.
Socialdemokraterna och Moderaterna satsar mer än någonsin på barn och unga, med bland annat nybyggnationer av skolor och förskolor, för barn och elevers möjligheter till en fortsatt kunskapsutveckling. Vi arbetar nu vidare i beredningen och presenterar vårt förslag till övergripande budget i mitten av oktober, och vi känner oss fyllda av tillförsikt att kunna presentera en positiv budget i balans.
Johan Söderberg (S)
Ordförande bildningsnämnden
Fredrik Ahlman (M)
Förste vice ordförande bildningsnämnden