Njut av naturen i sommar - under eget ansvar

Foto:

Signerat2020-07-14 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stigarna i naturreservatet intill mitt familjehem har breddats. Det är inte något länsstyrelsen ligger bakom, utan en följd av coronapandemin. Fler besöker reservatet än tidigare år, vilket leder till fler möten på stigarna, och vandrarna måste gå åt sidan. Många går också i sällskap, och i bredd.

På UD:s avrådan, från alla länder utom ett tiotal, avstår många svenskar utlandsresan under sommarsemestern. Att resa i trånga utrymmen oroar nog också många när det gäller risken för smitta. Också klimatskälen väger tungt. 

Det är också så att kulturverksamheter och aktiviteter på många håll i Sverige är nedstängda, begränsade eller uppskjutna. Den svenska naturen är därför en uppskattad tillflykt, både för längre och kortare ledigheter.

Många tycker om att vandra i skog och mark. Kroppen mår bra av att röra sig och naturen är vacker och stillsam. Det går också att botanisera bland växter. Varför inte strosa runt i Sparreholms ekhagar, i Flens kommun? Där går det också att ta en simtur i Båven eller att ta sig upp på Tempelberget. Varför inte försöka identifiera fåglar efter deras läten i naturreservaten Skiren-Kvicken och Tolamossen, eller Perstorpsskogen?

För andra är det äventyr som lockar, att tälta, göra upp eld och vandra några mil. För dem kan de 100 vandringsmilen med djupa skogar, bergknallar och sjöar som Sörmlandsleden erbjuder vara särskilt lockande. Oavsett om det gäller krävande flerdagarsvandring eller kortare etapper. 

Allemansrätten innebär att alla - oavsett markägande - kan röra sig tämligen fritt i landskapet och ta del av natur och djurliv. Privata trädgårdar och odlad åkermark ska man dock inte gå över. Samma gäller för den som för en natt vill övernatta i tält, avstånd till boningshus ska hållas. Vill du tälta längre tid måste du fråga den som äger marken.

Ska det eldas ska det göras försiktigt. Bäst är att elda på särskild eldningsplats, men håll dig uppdaterad om eventuella eldningsförbud i din kommun. Det är också bra att veta att fiske med metspö på andra platser än vid kusten, eller Sveriges fem stora sjöar, däribland Mälaren, kräver tillstånd.

Det är också viktigt att veta att allemansrätten i skyddade områden, som naturreservat eller nationalparker, har särskilda bestämmelser. Och detta av goda skäl. Naturreservat finns för att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Men huvudregeln är att inte störa djuren, eller förstöra naturen.

Eftersom varje naturreservat är unikt är också föreskrifterna olika. Syftet med reservatet avgör vilka begränsningar som gäller. Därför är det viktigt att man som besökare antingen letar upp de informationsskyltar som finns eller läser på länsstyrelsens webbsida. Här ligger ett stort ansvar på var och en som vill ta del av den svenska naturen.