Någon måste alltid kämpa för naturen

Vi skapa större sammanhängande skogsområden och gröna stråk i kommunen, skriver Miljöpartiet i Katrineholm.

Vi skapa större sammanhängande skogsområden och gröna stråk i kommunen, skriver Miljöpartiet i Katrineholm.

Foto: Olli Manninen / Naturskyddsföreningen / TT

Debatt2020-07-07 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maten vi äter, luften vi andas, vattnet vi dricker och klimatet som gör vår värld beboelig, allt är natur. Miljöpartiet bildades för att det alltid måste finnas någon som kämpar för naturen, för att det alltid måste finnas någon som pekar på de långsiktiga perspektiven när naturen hotas av kortsiktiga intressen.

Vi befinner oss i det sjätte massutdöendets tid. Det femte, för mer än 65 miljoner år sedan, orsakades av en asteroid. Nu är människan orsaken. Enligt FN riskerar en miljon arter att försvinna. Många insekter, som är en förutsättning för mycket av vår mat, är hotade. När naturens väv slits sönder drabbas även människan.

Därför kommer vi alltid att ta strid för den biologiska mångfalden. Vi kommer alltid att värna pollinerande insekter och andra arter genom att kräva större andel ekologisk matproduktion.

Vi kommer att ta varje chans vi får att skydda skog som andra vill hugga ner och vi kommer oförtröttligt att kämpa för en vildare natur där våra medvarelser får leva sina liv för sin egen skull.

En viktig åtgärd är att öka andelen skyddad natur. I Katrineholms kommun uppgick den skyddade naturen till 0,7 procent i december 2019 (enligt SCB). För Sörmland var siffran 6,1 och för riket cirka 14 procent. Det långsiktiga målet bör vara att skydda 17 procent av kommunens natur i enlighet med Nagoyaavtalet.

För att nå dit vill vi skapa större sammanhängande skogsområden och gröna stråk i kommunen. Det är naturligtvis av stor vikt att vara extra rädd om särskilt skyddsvärd natur.

Av den anledningen motsätter vi oss att tallmossen i Kerstinboda industriområde jämnas med marken för att tillgodose kortsiktiga särintressen. Mossen har mycket höga naturvärden som på intet sätt går att återskapa.

Om vi menar allvar med att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle kräver det att vi vågar ta modiga beslut. Att ställa om på allvar kräver mer genomgripande åtgärder än att plocka de lågt hängande frukter som rankar kommunens miljöengagemang. Det är när det uppstår verkliga intressekonflikter det visar sig hur mycket de fina orden i policydokument och planer egentligen är värda. Vi tvekar inte att ta ställning. Vi står på naturens sida.


Miljöpartiet de grönas fullmäktigegrupp i Katrineholms kommun

Nicklas Adamsson
Gruppledare och 2:e vice ordförande i bygg- och miljönämnden

Ylva G Karlsson

Ami Rooth

Gunvor G Ericson