Inte försvarbart att renovera två kök till

Beslutet att renovera och bygga nytt kök på Nyköpings lasarett togs eftersom behovet var akut. Skriver Niklas Tranemyr, Enhetschef Verksamhetsservice Måltider.

Beslutet att renovera och bygga nytt kök på Nyköpings lasarett togs eftersom behovet var akut. Skriver Niklas Tranemyr, Enhetschef Verksamhetsservice Måltider.

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-01-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Kritik mot att länets sjukhusmat ska lagas i Nyköping” publicerad den 12/01.

Nej, att Region Sörmlands fleximat tillagas i köket på Nyköpings lasarett har inget att göra med var regionkansliet eller politikerna finns. Systemet med fleximat gör att vi inte behöver tre tillagningskök i länet, ett på varje somatiskt sjukhus, då det räcker med ett. 

Beslutet att renovera och bygga nytt kök på Nyköpings lasarett togs eftersom behovet var akut. Köket var mycket slitet och inte längre fungerande för de krav vi har i dag. I samband med ombyggnationen såg regionen över hur den framtida måltidslösningen skulle se ut. Resultatet blev att gå över till fleximatsystemet som innebär att vi lagar en rad olika rätter för patienterna att välja bland. Patienterna kan också välja när de vill äta då vi har gått ifrån särskilda tider för matservering. 

Då vi inte behöver tre produktionskök i länet är det inte försvarbart att renovera ytterligare två kök till en kostnad på över 100 miljoner kronor. Arbetet med att ta fram fleximatsystemet har skett tillsammans med medarbetare på länets alla sjukhus där provlagning av olika rätter också har skett. Resultatet är nu att vi kan servera god, vällagad och näringsrik kost som är mycket uppskattad samtidigt som vårt matsvinn minskat dramatiskt.