Häktade och dömda i Åkessons parti

Foto:

Signerat2021-11-23 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sällsynt, men inte helt unikt, med mordfall där personer som haft politiska uppdrag blir häktade och dömda. Det finns ett par sådana domar från senare år, i Ångermanland och Västergötland.

Men att SD nu har två sittande fullmäktigeledamöter häktade för mord är mer än märkligt. Förutom SD-ledamoten i Nyköping, misstänkt för styckmord, är det gruppledaren (SD) i en kommun i Västergötland. Han är häktad för att ha skjutit sin fru.

Eventuella politiska slutsatser är det lämpligt att vänta med. Brottsutredningar pågår. Vad som kommer fram där är okänt. I de två ovannämnda fallen, som båda gällde personer i ett annat parti än SD, tydde inget på samband med politiska idéer eller verksamhet.

Mer upplysande vad gäller SD:s dragningskraft på en del slags kriminella är en fullmäktigeledamot som häktades och dömdes för innehav av något så anmärkningsvärt som en rörbomb. En sådan är användbar för mord, attentat eller grov skadegörelse. Då han häktades satt han som fullmäktig i Tierps kommun i Uppland. I oktober fick han två år.

En annan som nu blivit dömd har en position på långt högre nivå, Peter Lundgren hör till de centrala personer som SD-ledningen brukar se till att skydda. Han är ledamot (SD) i EU-parlamentet. Där ingår han och övriga SD i den grupp som består av det polska parti som monterar ned pressfrihet och rättsstat – samt en skara av nyfascister och andra extremister, från bland annat Italien, Spanien och Nederländerna.

Göta hovrätt dömde ut dagsböter. Brottet var sexuellt ofredande, av kvinnlig partikamrat, på ett hotellrum, under alkoholpåverkan. Brottsoffret och partiet har sedan hjälpt till att försöka sudda till det, och se saken som ”utagerad”. Som flitigt rapporterats i kvällspress har Lundgrens tidigare SD-kollega i EU, den av partiledningen petade Kristina Winberg, hjälpt till med det bandinspelade bevismaterialet som ledde till dagsböter i hovrätten. En sedebild från internt SD-umgänge.

Men mer betydelsefull, fast nästan inte alls omskriven – och aldrig omnämnd av de "borgerliga" som vill regera med SD-stöd – är Peter Lundgrens politiska aktivitet, i enlighet med ledningens linje, i internationell ytterhöger. Han kampanjade i samma turnébuss som ytterhögerledaren Nigel Farage i kampanjen för att Storbritannien skulle gå ur EU – ett för svensk utrikes- och säkerhetspolitik entydigt negativt resultat.

Farage, som av Lundgren hyllats som både vän och förebild, har uppträtt som understödjare av Donald Trump och av tyska högerextremister. Han utmärkte sig också efter Krimannekteringen med att kritisera EU:s sanktioner. EU borde, menade han, låta bli att ”provocera” Ryssland.

Peter Lundgren har varit följsam mot SD-ledningen. I måndags höll partisekreteraren Richard Jomshof honom om ryggen.

På tisdagen suddade Jimmie Åkesson till detta i lunchekot. Dom för sexuellt ofredande är ju inte vackert.

Men minns sörmländske regionfullmäktige Bertil Malmberg (SD), dömd för hets mot folkgrupp. Det blev han inte utesluten för. Petad ur SD blev han för att han inte varit följsam mot partiledningen.