Försämra inte reseavdraget för Sörmlands arbetspendlare

Nu hotas arbetspendlarnas reseavdrag.

Nu hotas arbetspendlarnas reseavdrag.

Foto: Jörgen Auer

Debatt2021-06-10 21:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Digitala möten och arbete hemifrån har blivit vardag för många under pandemin. Visst finns det fördelar med detta. Vi kan snabbt förflytta oss mellan olika sammanhang och spara tid. Men samtidigt är det mänskliga mötet omöjligt att ersätta och många arbeten kräver fysisk närvaro. Alla har inte lyxen att kunna arbeta hemifrån. Arbetspendling kommer att behövas även i framtiden.

Arbetspendling är dock inte gratis. Därför finns reseavdraget som i praktiken innebär att de som har ett större behov av resor till jobbet får en något lägre skatt. Avdraget gäller oavsett transportsätt, men det varierar beroende på hur man färdas. 

Ibland förekommer missuppfattningar om att reseavdraget endast gynnar de med höga inkomster i storstadsområdena. En ny undersökning från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att i Stockholms län utnyttjas reseavdraget allra minst i landet. Bara tre procent av de som bor i Stockholm, Solna, Lidingö och Danderyd använder reseavdraget. I våra sörmländska kommuner ser det helt annorlunda ut.

Strängnäs är den kommun i Sörmland där störst andel av befolkningen får reseavdrag, hela 23 procent. I Trosa är det 22, Gnesta 21. Flen, Nyköping, och Katrineholm ligger i snitt på drygt 13. Men även 9 procent av Eskilstunaborna använder reseavdraget och det är lätt att glömma att man även i större kommuner måste arbetspendla med egen bil av olika skäl. Det kan handla om arbetstider när det inte går kollektivtrafik, eller att man bor där användbar kollektivtrafik saknas. 

För den genomsnittlige invånaren i Sörmland betyder avdraget över 6 000 kronor i lägre skatt per år. 

Nu hotas arbetspendlarnas reseavdrag. Detta efter att reseavdragskommittén lämnat sitt förslag till regeringen. Förslagen går i huvudsak ut på att reseavdraget avskaffas och ersätts med en ”avståndsbaserad och färdmedelsneutral” skattereduktion endast för längre arbetsresor. Totalt gör det att betydligt färre får rätt till reseavdrag för resor till jobbet med egen bil, och att avståndsgränsen för avdrag höjs kraftigt och resulterar i en kraftig skattehöjning för alla arbetspendlare. 

Det här blir en viktig valfråga 2022. För oss är det självklart att människor ska kunna ta sig till och från arbete och studier oavsett vart i landet man bor och Moderaterna säger bestämt nej till försämrade reseavdrag, medan vi vet att S, MP, C och V tyvärr vill försämra avdragen kraftigt.  Valet är ditt!

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Riksdagsledamot Södermanland

Magnus Stuart (M)
Riksdagsledamot Södermanland