Ett annat Sverige, ett annat Katrineholm är möjligt

Katrineholm 13 maj 2020 05:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den pågående Coronapandemin har påverkat vårt samhälle i grunden. Människors liv, hälsa och ekonomi står på spel och flera samhällssektorer prövas nu hårt. I den akuta krisen måste vi göra vad vi kan för att rädda liv och minska smittspridningen, men vi behöver också tänka på hur samhället ska se ut när pandemin är över. Inte minst för att på allvar ta itu med den klimat- och miljökris som vi sedan länge befunnit oss i. Det arbetet måste börja nu, och det samhälle vi skapar måste ta hänsyn till de stora utmaningar vi står inför. 

Tänk om vi kan bygga ett samhälle som står starkare när nästa kris kommer – oavsett hur den ser ut. För Miljöpartiet är prioriteringarna tydliga. Det handlar om att bygga ett samhälle som är öppet för alla, som står upp för de mest utsatta och tar klimatutmaningen på största allvar. Katrineholm har stora möjligheter att på riktigt bli en hållbar kommun som är solidarisk och öppen för världen. En kommun som ger alla barn förutsättningar att växa upp till trygga vuxna och som inte lämpar över klimatkrisen på dem som kommer efter oss. 

Tänk om vi tillsammans skapar ett hållbart Katrineholm – på riktigt. Ett Katrineholm där vi bygger mer i trä, minskar biltrafiken, befolkar gator och torg, etablerar stadsodlingar där fler kan odla tillsammans. Ett Katrineholm där vi planterar träd och buskar med ätbara frukter och bär i parker och på grönområden, där vi slutar bygga parkeringsplatser och i stället hjälper till att starta bilpooler och där vi planerar örter och blommor så att vildbin och andra pollinerare trivs. 

Att bygga ett hållbart Katrineholm på riktigt är att investera i vår lokala motståndskraft. Coronapandemins framfart har tydligt visat på att vi är ett sårbart samhälle som behöver bygga resiliens – så vi är rustade mot framtida pandemier men också mot andra hot. Här finns det mycket som vi som kommun kan och behöver göra, bland annat måste den lokala matproduktionen öka och livsmedelsförsörjningen säkras.

Den globala pandemi som vi nu upplever kommer att förändra vår syn på världen, och nya tider kräver nya lösningar. Framtiden finns inte i nyliberalism, nationalism, konservatism eller socialism utan i en grön solidarisk politik. Vi vill ta oss ur coronakrisen med hopp, handling och trygghet – och det behöver ske på alla plan. Globalt, nationellt och lokalt. 

Framtiden skapar inte sig själv. Det är vi tillsammans som skapar framtiden. Här och nu.

För Miljöpartiet de gröna i Katrineholm

Nicklas Adamsson
Gruppledare

Lilli Marton
Ylva G Karlsson
Jean Fridh
Ami Rooth
Gunvor G Ericson
Sanna Cronhielm


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Åtalad utpressare hotade att "snitta" kronofogdar

Katrineholm

Misstänkt rån och misshandel i lägenhet – skadad man hittades på Prinsgatan

Konst

Konstnär söker kontakt med vård- och omsorgspersonal

Kanot

Lukas uttagen till maratonlandslaget

Katrineholm

Dahlström (S): Kan bli aktuellt med kommunvarsel i coronas spår

Visa fler