Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det sista de gör. 
Linda Hellberg och RFSU Sörmland.

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det sista de gör. Linda Hellberg och RFSU Sörmland.

Foto: Åserud, Lise

Insändare2020-10-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det sista de gör. Mödradödligheten är en tyst katastrof och hundratusentals kvinnor världen över mister livet bara för att de blivit gravida. Men detta går att förändra! Faktum är att två av tre dödsfall bland gravida och nyförlösta mammor skulle kunna förhindras om det fanns fler utbildade barnmorskor. 

Varje år arrangerar RFSU en barnvagnsmarsch för att trycka på så att sveriges regering och politiker i världen tar saken på allvar och lägger kraft och pengar på att minska mödradödligheten. Hjälp till att sätta vår område på kartan och gå med i marschen! Du kan göra det var du vill och när du vill mellan 22-27 oktober. 

Coronapandemin har slagit extra hårt mot utsatta grupper och bidragit till en nedprioritering av bland annat mödra- och förlossningsvård, inklusive barnmorskor. I årets barnvagnsmarsch hyllar vi barnmorskan. Marschen blir digital på grund av pågående pandemi men vi siktar på att blir fler än någonsin. Gå gärna in på barnvagnsmarschen.se och läs om hur du kan göra för att vara med!
Ingen ska behöva föda barn ensam!