Saga Ekström, Katrineholm, har avlidit

Saga Ekström, Katrineholm, lämnade jordelivet den 14 oktober i en ålder av 96 år.

Katrineholms kommun 25 oktober 2019 07:00

Saga Ekström föddes i Östra Tollstad utanför Mantorp den 10 februari 1923. Familjen hade en stark smedtradition. Både Saga Ekströms far, farfar och en av hennes bröder var verksamma som bysmeder. Hennes pappa var också klockringare i byns kyrka.

Saga Ekström var yrkesverksam hela sitt liv. När hon mötte sin make Bengt Erik arbetade hon i en livsmedelsaffär i Linköping och han i en annan butik.

Paret gifte sig 1954 och flyttade till Katrineholm där Bengt Erik Ekström fått anställning som affärschef för Lantmännens slakteriförenings butik. 1960 gick flyttlasset till Norrköping, men sex år senare återvände makarna Ekström till Katrineholm där de köpte Speceritjänst på Trädgårdsgatan. Den var då Katrineholms äldsta privatägda affär och vid överlåtelsen fick den namnet Östra Livs.

 

Östra livs kom att bli en social mötesplats och affären var känd för sina fina charkuterier. Makarna lade bland annat in sill, kokade ärtsoppa och bruna bönor som de sålde i affären. I affären var det viktigt med matvaror av hög kvalitet och kunskap om produkternas ursprung, gärna lokalodlat. På så sätt var de i mycket före sin tid. God och hälsosam mat spelade en viktig roll under hela deras liv. Makarna Ekström delade gärna med sig av matlagningstips, inte minst till änkemän som inte hade erfarenhet av att laga mat.

Saga och Bengt Erik Ekström arbetade sida vid sida och båda två framhöll vikten av jämställdhet. Saga Ekström var en stark förespråkare för kvinnors lika rättigheter och hon var engagerad i Yrkeskvinnors klubb och Hem och samhälle.

1979 flyttade Östra Livs till Jägaregatan där de var verksamma till 1986.

 

Vid sidan av yrkeslivet var estetik viktigt för Saga Ekström och hon njöt till fulla drag av vacker natur, konst och musik. Hon tyckte om människor och socialt umgänge och levde enligt devisen att alla människor har lika värde.

Naturen spelade en stor roll i hennes liv, där samlade hon kraft och energi. Saga Ekström älskade familjens gård Vadslund, makens föräldrahem, som hon besökte så sent som några veckor före sin död.

I maj 2018 avled maken Bengt Erik och de fick ett långt kärleksfullt liv tillsammans.

Saga Ekströms livslust var stark ända in i det sista, men den 14 oktober slocknade hennes livslåga. 

Hon sörjes närmast av sin dotter Karin M Ekström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Åtalad utpressare hotade att "snitta" kronofogdar

Katrineholm

Misstänkt rån och misshandel i lägenhet – skadad man hittades på Prinsgatan

Katrineholm

Efter polisens tillslag på Norr: Häktad man medger att han haft sprängdeg

Katrineholm

Dahlström (S): Kan bli aktuellt med kommunvarsel i coronas spår

Katrineholm

Körde drograttfull – döms till dagsböter

Visa fler