SM-guld i helgen – nu vill Gabriel satsa

I helgen tog Gabriel Österberg sitt första SM-guld då Karate-SM hölls i Karlstad. Därefter ökades hans motivering om att satsa ännu hårdare inom sporten.

Karlstads kommun 13 november 2019 16:40

Gabriel väntar in mig i entrén av Katrineholms Karateförenings lokal, han är inte ombytt för att själv träna då han åkte på en lättare hjärnskakning under helgen.

– Jag körde i lagtävlingen och då kan man ställas mot vem som helst. Jag fick möta en stor kille, och han knockade mig helt enkelt, förklarar Gabriel Österberg om situationen.

Nu väntar ett par veckors vila innan Gabriel kan träna igen. Men som tur var så hade han redan säkrat sitt guld i U21 kumite viktklass -67 innan knocken kom. Att han skulle få åka hem från Karlstad med en guldmedalj var inget Gabriel förväntade sig då det var ett tag sedan senaste tävlingen.

– Jag var väldigt nervös, men jag försökte gå in med tanken om att bara åka in och ha kul och försöka prestera bra matcher.

Var det förvånande att du lyckades ta guldet?

– Ja, säger Gabriel med ett litet skratt.

Hans snabbhet och långa bakgrund av mycket och hård träning tog honom högst upp på pallen. Faktum är att det även blev en bronsmedalj för Gabriel, i kumites seniorklass. Sedan tidigare har han tagit tre brons och ett silver på fyra SM-tävlingar. Han har tävlat i SM sedan 2015 och tycker inte att årets upplaga var så mycket att skryta om rent arrangörsmässigt.

– Själva tävlingens upplägg och så var inte det bästa man har varit på. Men annars var det helt okej, ganska många deltagare, tufft motstånd, men det gick ju bra.

20-åringen började med karate när han var åtta år gammal och har tävlat inom karategrenen kumite i sex till sju år. Under normala tävlingsår brukar Gabriel kunna åka på ungefär fem tävlingar per år utöver SM, men sedan förra årets SM blev det bara en tävling innan det var dags igen.

– Målet var att ta SM-guld, nu så får jag väl se. Jag ska fortsätta träna på hårt och kanske åka på lite fler tävlingar, säger Gabriel om framtiden.

Med första SM-guldet i hamn, hur långt tror du att du kan nå?

– Svårt att säga, men jag skulle väl kunna nå ganska långt. Men det krävs ganska mycket tid och pengar att lägga ner på det, det är inte en så pass populär sport så man kan få mycket sponsring som till exempel fotboll och sådant. Så man får se hur mycket tid man kan lägga på det.

Har du det drivet att lägga ner tiden som krävs?

– Ja, det sken upp nu efter jag tog SM-guldet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Runsten

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Friidrott

Ståhl: ”Rolig dag för svensk diskus”

Friidrott

Regnet stoppade Duplantis: "Inte kul"

Friidrott

Ståhl om tränarkritiken: "Helt rätt"

Friidrott

Svårt att nå världsrekord utan publik

Karate

Dojoduo möttes i finalen

Visa fler