Nu flätas sinnena samman i dans

60 apelsiner, ett par grästofflor, en huvudkudde för huvudet, en blomhjälm och en kjol av mjukisdjur.

Sörmland 21 november 2019 18:23

När dansföreställningen "Verkningar" har premiär på Scenkonst Sörmland fredag kväll finns mycket att lukta, lyssna, och lukta på, förundras över och känna in. 

–  Kom och upplev! Det är inte farligt, jag lovar, säger Jannine Rivel, koreografen som skapat "Verkningar".

Tillsammans med fyra andra dansare och två musiker undersöker hon vad som händer när vi använder våra sinnen på annorlunda sätt.

Hur låter en apelsin, till exempel? Och hur smakar sammet? Hur känns en melodi mot huden? Vad händer om vi dansar med alla sinnen? Om vi vänder på steken och dansar med smaken och känner med synen? Och vilken är sinnenas plats i samhället? 

I Jannine Rivels föreställning verkar de fem sinnena syn, hörsel, känsel, doft och smak tillsammans - men inte som vi är vana. 

–  Oftast fokuserar vi på de tre första sinnena medan doft och smak kommer lite i skymundan. Här har vi vänt på sinnesföljden och tittat på hur de alla flätas samman i kroppen och ger oss ny information. Våra sinnen är ju det som gör att vi kan upptäcka vårt presens, det vi är precis här och nu, säger Jannine Rivel som arbetat på projektbasis med "Verkningar" inom ramen för Scenkonst Sörmland under det senaste året. 

–  Det har varit en lång och ganska utspridd process. För mig som frilansare är det en ny och väldigt positiv erfarenhet att få samarbeta med en stor institution. Här finns så mycket samlad kunskap och erfarenhet att dra nytta av. 

Förutom Jannine Rivel själv medverkar dansarna, Emilia Wärff, Stine Marcinkowski Pettersson, Nasreen Aljanabi Larsson, och Moa M Sahlin. Xenia Kriisin som komponerat musiken sjunger och spelar piano och Anette Kumlin oboe. Annette Taranto Fuller har producerat medan Johanna Lovén svarat för kostym och Åsa Holtz för ljusdesign. 

Totalt ges 11 föreställningar av "Verkningar": Efter fredagspremiären ges föreställningen ytterligare två gånger på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna, den 23 och 24 december. Den sista föreställningen syntolkas.

Därefter är det dags för Turbinen i Katrineholm: 29 och 30 november samt 1 december.

Till  Atalante i Göteborg kommer "Verkningar" den 4 december.

Och på  Sörmlands museum i Nyköping ges den 6, 7 och 8 december.

Miniturnén avslutas på Scenkonstmuseet i Stockholm den 15 december. 


Och till den som känner sig lite främmande för dans säger Jannine Rivel: 

– Att våga testa något helt nytt är berikande!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Meteorologen: Kan bli kallaste julimånaden på flera år

Sörmland

Vattenkraftens miljöpåverkan prövas – Sörmland först ut

Sörmland

Större polisinsatser på vägarna gav resultat: "Många kör drograttfulla"

Sörmland

Flera träd över vägar i helgen – vägräcke skadat

Signerat

Njut av naturen i sommar - under eget ansvar

Visa fler