"SD:s grundare kom från vit makt- rörelsen"

Insändare 23 augusti 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till signaturen "C.E.G"  insändaren "Om S värnat landets befolkning – SD inte funnits idag"publicerad den 16 augusti.

Sverigedemokraterna grundades i februari 1988. SD:s grundare och förgrundsgestalter var tidigare verksamma i rasistiska och nazistiska organisationer och partier. SD grundades alltså av människor som inte anser alla människor vara lika mycket värda. De såg ner på andra etniciteter och andra religioner. De allra flesta av grundarna ville inte ha några invandrare alls i Sverige. 

SD:s grundare kom från vit makt-rörelsen, från ”Bevara Sverige Svenskt - BSS”, från Sverigepartiet och Framstegspartiet. Flera av grundarna var uttalade nazister. Gustaf Ekström, som stred som SS-soldat för Hitler, var mest känd. Anders Klarström, en av de första ordförande för SD, hade förflutet i nazistiska ”Nordiska Rikspartiet”.

I partiets första partistyrelse ingick även BSS förste ordförande Sven Davidson. SD kännetecknades som högerextrema Även så sent som då Jimmie Åkesson valde parti var dåvarande ordförande i SD uttalad rasist. 

I riksdagsvalet 1988 fick SD 1118 röster.

Den som väljer att titta på statistik från det 1988 och åren innan finner dessutom att invandringen till Sverige inte var särskilt hög. Arbetslösheten var låga 2,3 procent, försommaren 1988. 

Signaturen "C.E.G". avslutar med att ”gör din plikt, kräv din rätt åter ska bli rättesnöret”. Och det låter inte så dumt. Sveriges välfärd bygger på att alla bidrar, efter förmåga. Den som kan arbeta, ska arbeta. Men det kan knappast vara rät att belöna riksdagsledamöter som tvingas bort med toppjobb inom partiet. Något som skedde med den Strängnäsbo som lät skattebetalarna betala taxi till sportarenor i Stockholm och massagebehandlingar till sig och nära och kära.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Sörmländsk nazist hyrde bygdegård åt NMR: "Sa att han skulle ha födelsedagsfest"

Insändare: Glöm inte att rösta i kyrkovalet!