Vakna Marie-Louise Karlsson!

Katrineholm 4 maj 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har socialnämndens ordförande sovit de sista 40 åren? Det är med häpnad vi läser Marie-Lousie Karlsson uttalande om män som slår kvinnor. Karlsson agerar efter devisen ”det jag inte ser det finns inte” Hon ser inte andra än ”invandrarmän” som slår kvinnor i Katrineholm så därför finns det inte. Kunskapen om mäns våld mot kvinnor är idag betydligt djupare än vad Karlsson ger uttryck för.

Kvinnojourerna med lång erfarenhet kan berätta att mäns våld mot kvinnor handlar om långt mer än etnisk bakgrund. Av alla kvinnor som kontaktar kvinnojourerna är det minst lika många som lever med och är utsatta av svenska män. Tjejjourerna möter flickor som berättar om mycket grova övergrepp även från svenska pojkar de känner, pojkvännen, killarna på skolan eller anhörig man.

Karlsson borde veta att våldet som följer kvinnor från vaggan till graven är världsomspännande, finns i alla kulturer, rikt eller fattigt, kristet eller muslimskt land, nord eller syd spelar ingen roll. En av tre kvinnor jorden runt upplever fysiskt eller sexuellt våld av en partner Det gäller också svenska kvinnor som lever med svenska män. Det är inte för inte som såväl FN, EU och Sverige har satsat stora resurser för att komma åt våldet mot kvinnor. 

Stämmer det att de män som socialtjänsten i Katrineholm får kännedom om främst kommer från andra länder så ställer vi frågan vart tar kvinnor med svenska förövare vägen, de som Karlsson inte ser? Att de finns också i Katrineholm kan vi lova. Vi vill uppmuntra Karlsson att ta till sig den kunskap som hon hittills missat. Du kan vända dig till vilken kvinno- eller tjejjour du vill i Sörmland så ska vi berätta för dig hur verkligheten ser ut. Alternativt kan du studera det utomordentligt matnyttiga utbildningsmaterial som regeringens inrättade Nationellt kunskapscentrum för kvinnofrid tillhandahåller för yrkesverksamma men också för politiker. För övrigt anser vi att alla män ska hållas ansvariga för sina brott mot kvinnor, svensk som annan. Välkommen att höra av dig!
 

För Sörmlands kvinno-& tjejjourer, Gunilla Lange

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Polisens delbart-kampanj varnar för nakenbilder: "Nästan varenda tjej har fått frågan"