Eleven med högst betyg förtjänar stipendium

Vingåkers kommun 17 oktober 2019 06:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolresultaten i Vingåkers skolor beskrivs ofta i negativa termer. Otaliga är de löpsedlar och tidningsrubriker som beskriver elevernas slutbetyg i storlek och typsnitt som annars används i samband med katastrofer och utbrott av världskrig.

Det är ingen hemlighet att resultaten är låga men ingen får tro att man inte arbetar för att förändra detta. Ingen är givetvis nöjd med de resultat som vi nu redovisar och alla inblandade, elever, personal och vårdnadshavare, är självfallet inställda på att få till en förändring.

Mycket pågår just nu. Rekryteringen av behöriga lärare har inför det här läsåret varit betydligt bättre än på många år. Stora satsningar görs på utbildning av personalen i samverkan med Skolverkets projekt ”Samarbete för bästa skola”. Vår nya förskola Äppellunden invigdes under sensommaren och om bara några månader står vår nya högstadieskola klar. Förutsättningarna för att vända resultaten finns här och alla inblandade är redo att vända trenden.

I dag är det Internationella elevdagen. I samband med detta har Moderaterna i Vingåker i dag lämnat in en motion om att införa ett stipendium till den avgångselev i årskurs nio som har det högsta avgångsbetyget och meritvärdet. 

I kommunen finns redan flera olika typer av stipendier som delas ut av kommunen för ungdomar som presterat inom idrott och kultur. Rotary delar varje år ut ett stipendium till en pojke och en flicka i avgångsklasserna som varit en god kamrat och som presterat väl utifrån sina förutsättningar. 

Dessa stipendier är givetvis mycket trevliga men Moderaterna anser att vi även bör lyfta fram de elever som lyckas bäst avseende skolresultaten. Det här ska ses som kommunens uppmuntran till våra elever att kämpa mot de högre kunskapskraven och kanske se det som ett tack för hårt arbete.

Med det här stipendiet vill vi lyfta fram den elev som kanske inte är framträdande i idrottssammanhang, som inte nödvändigtvis är den som står i det sociala fokuset och som betraktas som tråkig för att han eller hon sitter hemma på kvällar och helger med läxor och inlämningsuppgifter.

Det är dags att vi markerar att vi uppskattar de elever som gör det där lilla extra. Att vi visar att hårt slit lönar sig. Att kommunen är tacksam för alla de timmar eleven lagt ned på skolan och som nu resulterat i höga meritvärden. 

Det är dags att med mer än ord visa att utbildning lönar sig.

Anna Lejon och Fredrik Andersson, Moderaterna i Vingåker

Ämnen du kan följa
Läs mer
Katrineholm

SCB tror inte på 40 000 katrineholmare år 2030 – spår minskning

Katrineholm

Kompetensmiljoner ska lyfta näringsliv ur krisen

Julita

En annorlunda skolavslutning i Julita skola

Katrineholm

Ipadköp gick om intet – kommunen får kritik

Katrineholm

Elevernas hälsningar ska uppmuntra isolerade äldre

Visa fler