Fler barn måste få en barndom fri från övergrepp

Sverige 22 februari 2021 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sexualbrotten mot barn på nätet ökar globalt och polisens kapacitet att utreda dessa brott blir allt sämre. Det visar en rapport om coronapandemins påverkan på sexuella övergrepp på barn som släpptes nyligen av IT-företaget Netclean. 

I Sverige larmar Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) i en rapport i höstas om att polisens arbete mot sexualbrott går på knäna. Över 1000 fall låg då på hög varav 200 var högprioriterade, vilket innebär att den misstänkte tros ha tillgång till barn eller aktivt leta efter barn. Enligt rapporten arbetade polisen inte heller förebyggande och det råder brist på personal. Polisens bristande hantering av dessa mycket allvarliga brott är en skandal som blir ännu värre av de nya uppgifterna om att sexuella övergrepp mot barn ökar i pandemins spår.

Nu krävs omedelbar handling. Det är glädjande att regeringen hörsammat Liberalernas krav och förlängt krispaketet till barn och kvinnorättsorganisationer i en uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet. Det behöver dock göras mycket mer. Sexuella övergrepp mot barn måste prioriteras högre. Vi kan inte acceptera att vi sviker utsatta barn.

Liberalerna kräver följande akuta och långsiktiga åtgärder:

– Skärpta straff för sexualbrott mot barn och köp av sexuell handling av barn.

– Avskaffa preskriptionstiden för sexualbrott mot barn.

– Öka polisens förmåga att utreda sexualbrott mot barn. Vi behöver fler poliser med specialkompetens och fler it-forensiker.

– Sociala medier och onlinespel där förövarna kontaktar barn måste ta ett större ansvar för att förebygga och även tydliggöra för barn och unga vart de ska vända sig om de blir utsatta.

– Skolor och fritidshem behöver ta ett större ansvar för barns trygghet på nätet.

De som skadar barn kan inte tillåtas härja fritt i vårt samhälle. Varje övergrepp som samhället inte stoppar är ett svek och förövare ska aldrig kunna känna sig trygga mot åtal. Vi måste göra mer för att säkerställa att barn får en trygg barndom fri från övergrepp.


Juno Blom
Partisekreterare Liberalerna och barnrättspolitisk talesperson

Cecilia Elving
Jämställdhetspolitisk talesperson Liberalerna och ordförande Liberala Kvinnor

Stefan Krstic
Förbundsordförande Liberalerna Sörmlands län och Gruppledare Eskilstuna


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Polisens delbart-kampanj varnar för nakenbilder: "Nästan varenda tjej har fått frågan"

Katrineholm

Tecknet som ska hjälpa våldsutsatta

Sörmland

Förslag: Gör det straffbart att låta barn bevittna våld

Nyköping

Nya regler gör det lättare att manipulera A-traktorer

Krönika

Gustav Juntti: Lagen om barnfridsbrott riskerar att missa målet

Visa fler