Föraren avstängd efter skräckresan i sjuktaxi

Sjukresan hem från Stockholm blev en mardröm. Taxin var krockad och saknade bakruta. Nu har Sörmlandstrafiken dragit in tillståndet för underleverantören.

Katrineholms kommun 20 november 2019 20:15

I september skrev Katrineholms-Kuriren om synskadade Marie Olsson. Efter ett besök på ett sjukhus i Stockholm skulle hon åka hem till Katrineholm med en sjuktaxi, bokad via Sörmlandstrafiken. Chauffören berättade att han blivit påkörd medan hon var på sjukhuset, men att det inte var någon fara. När de börjat åka insåg Marie Olsson att bakrutan var trasig.

Nu har Sörmlandstrafiken utrett händelsen – och vidtagit åtgärder.

– Det var betydligt mer skador än företaget först sa, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Det var ett 20-tal skador på bilen, för totalt 58 700 kronor, vilket Sveriges Radio P4 Sörmland var först med att rapportera.

– En så trafikfarlig resa skulle inte ha genomförts över huvud taget. Dessutom har föraren brustit i rapporteringen och målat upp en helt annan bild av vad som hänt, säger Johan Tollén.

Sörmlandstrafiken har nu utfärdat en skriftlig varning mot trafikföretaget, vilken kommer att följa med i kommande upphandlingar.

Trafikföretagets underleverantör, en mindre aktör, förlorar tillståndet att bedriva trafik inom Sörmlandstrafiken. Den aktuella föraren har också blivit avstängd.

Sörmlandstrafiken vill undvika att något liknande händer igen, men inga beslut om ändrade rutiner har tagits.

– Det är en kostnads- och resursfråga att dubbelkolla de rapporter vi får. Vi är beroende av det förtroende som finns mellan oss och trafikföretagen. Men det här har blivit en näsbränna som vi tar med oss, säger Johan Tollén.

Exakt vad som hände med bilen medan Marie Olsson var på sitt sjukhusbesök, är inte helt klart.

– Han har blivit påkörd bakifrån mellan dit- och hemresan, men jag vet inte om det var under färd eller om han stod stilla. För oss spelar det ingen roll, det förmildrar inga omständigheter. Hemresan skulle inte ha genomförts, säger Tollén.

Marie Olsson var i onsdags på sin första resa till Stockholm efter incidenten i september.

– Det kändes jobbigt att boka resan. Jag måste resa en gång i månaden och jag är alltid orolig inför bokningarna för jag har många gånger åkt med förare som inte kör bra. Men den här gången gick det ganska bra.

Hon är nöjd med att föraren nu har stängts av.

– Jag är glad att han inte får köra mer, jag har varit orolig att behöva möta honom igen. Jag blev chockad när jag såg bilderna på skadorna. Han sa ju att det bara var en liten spricka i rutan, men han ljög ju, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Carinas oväntade möte – såg lodjur utanför Katrineholm

Katrineholm

Två veckor utan smitta inom omsorgen

Kultur

Konstmagasinet i Katrineholm öppnar med måleri

Hälsa och sjukvård

Första svenska covid-läkemedlet testas

Hälsa och sjukvård

Hemtjänsten misstog superlim för ögondroppar

Visa fler