Sveriges agerande för klimatet viktigt

Eskilstuna kommun 8 november 2019 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gällande debattartikeln "Bilen behövs för att livspusslet ska gå ihop" publicerad 1/11.

Ibland får man höra argumentet att lilla Sverige släpper ut lite växthusgaser att vi egentligen inte behöver bry oss. Vissa politiker använder argumentationen för att föreslå ett lägre bensinpris eller slopad flygskatt.

Enligt WWF ligger Sverige på 13:e plats av världens ca 200 länder om man räknar med det ekologiska fotavtrycket per invånare på grund konsumtionsvanor och resvanor. Vi är alltså en av de värsta. Visserligen har Sverige få invånare men om alla mindre länder skulle låta bli att agera för ett bättre klimat skulle situationen snabbt bli mer kritisk än vad den redan är. 

Jag är blodgivare och lämnar en påse blod  vid varje tillfälle trots att jag vet att vid en stor livsavgörande operation behövs ett antal påsar. Det vore ett fatalt ”feltänk” om jag resonerade på motsvarande sätt och skulle hävda att min lilla blodpåse inte kan göra någon nytta.

Förmodligen är det okunskap eller egoism som ligger bakom den här argumentationen. När politiker som har betalt att på heltid sätta sig in i hur saker och ting fungerar använder en sådan argumentation, då blir jag förskräckt.

 

”Hawkeye”

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Julita

Sofia på 116-milavandring: "Björnen kom rakt emot mig"

Debatt

Årsrika måste kunna träffa sina älskade

Brott & Straff

Fritt fram för bad – "granat" i sjö ofarlig

Insändare

Bilen behövs – inte minst i semestertider

Sörmland

Ökat nyföretagande i Sörmland: "Stark framtidstro"

Visa fler