Priset för frisktandvård baseras på munhälsan

Katrineholm 22 januari 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Dyra friskvårdsavtal gör tandvård till en klassfråga" publicerad 16/1.

Signaturen ”Friska tänder” lyfte häromdagen några viktiga saker om prishöjningar och bristen på information i samband med detta. Vi beklagar om vi har brustit, för självfallet ska våra kunder alltid få information när priset ändras. Detta ska ske först i behandlingsrummet i samband med en undersökning och sedan via brev. Dock tycks så inte ha varit fallet den här gången och det beklagar vi. Vi är samtidigt tacksamma för att det uppmärksammas så att vi får möjlighet att ytterligare vässa våra rutiner.

Som kund med frisktandvårdsavtal får man den tandvård man behöver till fast pris. En del betalar så lite som 22 kronor i månaden, andra mer. Priset baseras på det som behöver åtgärdas i munnen över tid. Det finns totalt tio prisklasser och ju mindre som ska göras i munnen, desto mindre kostar det. Den som har haft en problemfylld munhälsa kan flyttas till en billigare prisklass om munhälsan förbättras. På motsvarande sätt kan den som behöver mer tandvård få betala mer.

Priserna för frisktandvård höjs i år med i genomsnitt 1,6 procent, men för den som flyttas flera prisklasser uppåt, beroende på att mer behöver göras i munnen, blir höjningen större än så. Och detta ska vi så klart informera om.

Det går bra att avstå avtal om vi har brustit. Så hör av dig, så ska vi se vad vi kan göra.

Pia Gustafsson
Dan Antell
Folktandvården Katrineholm

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Insändare

Insändare: Ta hand om tänderna!

Insändare

Insändare: Dagens tandvård verkligen en klassfråga

Insändare

Insändare: Tandtaxan höjs för redan utsatt grupp

Insändare

Insändare: Dyra friskvårdsavtal gör tandvård till en klassfråga

Insändare

Insändare: Referenspriset inte hela sanningen